Ministeerium: soodsam majanduskeskkond võimaldab jaekettidel hindu tõsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisenõudlus on Eestis jätkuvalt madal
Sisenõudlus on Eestis jätkuvalt madal Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Palgad on paljudel tegevusaladel taas suurenemas, hõive on kiirelt kasvanud ning see avaldub omakorda inimeste tarbimiskulutuste kasvus, see on rahandusministeeriumi sõnul võimaldanud suurtel jaekettidel hindu tõsta ja kasuminumbreid taastada.

Aastane inflatsioon hakkas sügisel oodatult pidurduma välistegurite mõju vähenemise tõttu. Eelmise aasta lõpus kallinesid toiduained oluliselt ning hinnatõus levis kiirelt ka siinsetesse hindadesse, mis nüüd langeb aastasest arvestusest välja. Seevastu teenuste hinnatõus on siseturu jätkuva taastumise tõttu kiirenemas.

Detsembris on oodata inflatsiooni aeglustumist aasta madalaimale tasemele, samas jaanuaris peaks osa eluasemekulutuste kallinemise tõttu inflatsioon ajutiselt kiirenema. Seejärel jätkub inflatsiooni aeglustumise trend. Seda soodustab väliskeskkonna ebakindlus ning kasvuväljavaadete halvenemine, mille tõttu välisteguritest tulenev mõju hindadele on vähenemas.

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad novembris kuuga 0,1 protsenti. Aastane hinnatõus aeglustus oktoobri 4,4 protsendilt novembris 4,2 protsendini. Eurotsoonis püsis aastane inflatsioon juba kolmandat kuud 3 protsendi juures, aeglustumist võib oodata lähikuudel eelkõige energiahindade pidurdumise tõttu.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles