Firefoxi veebilehitseja tulevik on ebakindel

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Mozilla poolt loodud Firefoxi veebilehitsejale pole viimane aasta olnud just kergemate killast, vahendab Talouselämä.

Kuna Firefox otsustas hakata oma veebilehitsejat senisest tihedamalt uuendama, loobusid koostööst mitmed senised ärikliendid. Lisaks lahkus septembris brauseri arendamise seisukohast tähtis juhtfiguur Mike Shaver.

Kuid kõige murettekitavam on Firefoxi seisukohast see, et äsja sai läbi nende tähtajaline koostööleping otsingugigandiga Google.

Samas on Google’il olemas oma brauser (Chrome), mis on värskete andmete kohaselt juba läinud või kohe-kohe minemas Firefoxist mööda.

Net Market Share andmetel on Chrome kahe viimase aastaga kasvatanud brauserite turul oma turuosa viielt protsendilt 18 protsendile. Samal ajal on Firefoxi turuosa kahanenud kolme protsendi võrra 22 protsendile.

Seni on Mozilla saanud suure osa oma sissetulekust just tänu otsingukoostööle Google’iga. See tähendab 84-86 protsenti 123 miljonilt dollarilt aastas.

Mozilla ja Google’i koostöölepingu lõppemise ajaks on märgitud 2011. aasta november.

Samas pole Mozilla täpsemalt kommenteerinud seda, kas Google’iga arutatakse uue lepingu allkirjastamist või kuidas kavatsetakse oma rakenduste arendamist rahastada edaspidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles