Valitsuse hinnangul soovib S&P mõjutada ülemkogu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro märk Euroopa Keskpanga peahoone ees.
Euro märk Euroopa Keskpanga peahoone ees. Foto: SCANPIX

Rahandusministeerium teatas, et ei jaga Standard & Poor'si pessimistlikku tonaalsust. S&P teatas eile, et võib alandada terve euroala reitingut.

«Eilne S&P otsus puudutab euroala tervikuna, sest reitingu alandamise hoiatuse on saanud 15 euroala riiki. See näitab agentuuri üldist hoiaku muutust ja ELi otsustusprotsesside terava kritiseerijana soovitakse ilmselt mõjutada Euroopa Ülemkoguks valmistuvaid liikmesriike konstruktiivsete lahenduste leidmisele,» kommenteeris rahandusministeeriumi pressiesindaja Katrin Reimann.

Ülemkogu on neljapäeval ja reedel, kohtumise peateema on euroala võlakriis ja eurotsooni majandusliku koostöö reeglite karmistamine.

Reimann lisas, et ministeerium ei jaga pessimistlikku hoiakut, et euroala ei suuda probleeme ületada.

Ministeeriumi hinnangul ei ole võimalikul reitingu alandamisel kohest mõju riigi varadele ega kohustustele.

Reimann selgitas, et kui riik peaks tulevikus soovima laenu võtta ja reiting on tõepoolest alanenud, siis see võib kulusid tõsta.

«Samas ei ole rahandusministeeriumil jätkuvalt kavas turgudelt laenata. Suuremate pankade ja ettevõtete jaoks on olulisem nende endi reiting ning reaalne «raha hind» turgudel, mille juures reiting on ainult üks muutuja,» ütles Reimann.

Ministeerium meenutas, et Eesti riigireiting on praegu kõigi aegade kõige kõrgemal tasemel.
Selle aasta augustis tõstis S&P Eesti reitingut kahe sammu võrra tasemele AA-. Samuti tõstis sama agentuur alles hiljuti Swedbanki ja SEB panga reitinguid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles