S&P sekkus taas poliitikasse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agentuuri Standard and Poor's peakorter.
Agentuuri Standard and Poor's peakorter. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuuri S&P, kes suvel alandas USA võlakirjade reitingut ning nüüd pani enne 8.-9. detsembrit toimuvat Euroopa Liidu Ülemkogu 15 eurotsooni riigi reitingud vaatluse alla, sekkus taas poliitikasse.

Võlakirjainvestorites tekitab küsimusi reitingute vaatluse alla panemise ajastatus. Euroopa Liidu liidrid kohtuvad nädala lõpul Brüsselis selleks, et võlakriisile piir panna. Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy esitlesid eile Euroopa Liidu aluslepingu muutmise plaani.

«S&P peaks ennast tagasi hoidma,» ütles uudisteagentuurile Bloomberg investeerimisfirma LPL Financial turustrateeg Anthony Valeri. «See teeb Euroopa Liidu liidritel võlaprobleemide lahendamise keerulisemaks,» lisas ta.

Juhul kui S&P alandab tõepoolest kõigi 15 riigi võlareitingut, mõjutaks see riikide võlakirju enam kui 6,05 triljoni euro väärtuses.

S&P sõnul annab eelseisev tippkohtumine poliitikutele veel  võimaluse seniste poolikute meetmete asemel välja tulla otsustava kriisilahendusega, mis aitaks turgude usalduse tagasi võita.

Reitingu sidumist tippkohtumise tulemustega kritiseeris Euroopa Keskpanga nõukogu liige Ewald Nowotny kes ütles uudisteagentuurile, et see «näitab selgelt, et reitinguagentuurid võtavad endale poliitilise rolli».

«Pole kahtlust, et reitinguagentuuridel on väga oluline majanduslik roll, aga viis, kuidas nad seda praegu teevad, on kasvavalt problemaatiline, sest see tekitab protsüklilist efekti, mis tähendab, mis võib muuta kriisi hullemaks,» lisas Nowotny.

S&P alandas 5. augustil USA pikaajaliste võlakirjade reitingu varasemalt tippreitingult AA+-le. USA rahandusministeerium ei olnud reitingalandamisega nõus, väites, et agentuur on teinud kahe triljoni dollari suuruse vea.

Legendaarne investor Warren Buffett möönis samuti, et S&P tegi vea ning lisas, et USA reiting peaks olema «neli A-d». Buffett ise on konkureeriva reitinguagentuuri Moody’s suurim aktsionär.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles