Mis juhtuks euroala lagunemisel tekkivate rahvusvaluuta kurssidega?

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroala edasine saatus on jätkuvalt ebaselge, peavoolu meedia spekuleerib iga päev võimalike valuutaliidust lahkujate üle ja investeerimispangad analüüsivad võimaliku euroala lagunemise stsenaariume üha hoogsamalt, kirjutab Finantsvaade.ee.

Kuigi euroala täieliku lagunemise ja euro käibelt kadumise stsenaariumile võib omistada suhteliselt madala tõenäosuse, on järgnev siiski huvitav mõtteharjutus. Küsimusele, mis juhtuks euroala lagunemise järel tekkivate «uute» rahvusvaluutade kurssidega USA dollari suhtes, annab vastuse loo juurde lisatud graafik.

Kuna valuutaliidu lagunemine toob kindlasti kaasa rohkelt ebamäärasust ja volatiilsust, on investeerimispanga Nomura analüütikud eelnimetatud «uute» rahvusvaluutade kursside arvutamisel aluseks võtnud majanduste tasakaaluseisundi viis aastat pärast valuutaliidu lagunemist. Analüütikute sõnul ei ole ülatoodud numbrid kaugeltki täpsed, pigem on tegu suurusjärku määratleva hinnanguga.

Seega keskpikas perspektiivis jääks dollari suhtes samale tasemele sisuliselt ainult Saksamaa euroala lagunemisjärgne rahvusvaluuta, ülejäänud praeguste liikmesriikide rahvusvaluutad kogeksid odavnemist. Mõned vähem (Soome, Austria, Holland), teised pea poole võrra (Kreeka, Portugal).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles