Ohus on kõik euroala AAA reitingud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Standard & Poor's hoiatas Saksamaad ja ülejäänud viit euroala juhtivat majandust, et nende AAA reitingud on ühisrahablokis süveneva majandusliku ja poliitilise segaduse tõttu ohus.

USA reitinguagentuur teatas eile hilisõhtul, et on omistanud negatiivse väljavaate Saksa, Prantsuse, Hollandi, Austria, Soome ja Luksemburgi reitingutele.

Negatiivne väljavaade tähendab S&P puhul, et reitingulangetuse tõenäosus 90 päeva jooksul on 50 protsenti.

Kokku pandi vaatluse alla 15 ELi liikmesriiki. S&P ütles: «Me üritame jõuda eurotsooni riikide reitingute ülevaatamisega ühele poole võimalikult ruttu pärast ELi tippkohtumist 8.-9. detsembril.»

Agentuur hoiatas, et kõigi kuue AAA-riigi reitingud võivad langeda AA+ peale.

Turud panid juba mõnda tagasi aega oma vaimu valmis Prantsuse reitingu kukkumiseks, kuid Saksamaa tippreitingu langemist ei ole praktiliselt keegi oodata osanud.

S&P ütles Saksamaa kohta, et tunneb muret «Euroopa majandus- ja rahaliidu süvenevate poliitiliste, finantsiliste ja rahapoliitiliste probleemide võimalike tagajärgede pärast».

Agentuur ütleb vaatluse alla võetud valitsustele järgmist: «Me oleme seisukohal, et Euroopa poliitikute võimetus finantskriisi levimist takistada peegeldab eurotsooni ja Euroopa Liidu otsustusprotsessi sutsuktuurset nõrkust.»

S&P poolt tundlikul hetkel astutud samm toob tõenäoliselt kaasa poliitikute kriitikanoolte pilve. Paljud on arvustanud reitinguagentuuride käitumist, süüdistades neid kriisi võimendamises.

Seetõttu ähvardatakse reitinguagentuure uute rangete reeglitega.

Agentuurid kardavad aga eurotsooni kriisilahenduste tagajärgede pärast – mis kolmekordse A riigid ilmselt suurema surve alla asetavad – ja mõtlevad juba ette selle peale, kes maksab arve.

Valitsused aga kardavad, et reitingulangetuste tõttu satub pingelisse olukorda euroala päästefond EFSF, kuna raha laenamine Iirimaa, Portugali ja Kreeka jaoks toetub kuue AAA riigi tagatistele.

Tänased AAA maad muretsevad, et tõusta võivad ka nende endi laenukulud.

Kui reitingulangetus teoks tehakse, hõrenevad AAA-riikide read maailmas veelgi. Suvel jättis S&P tippreitingust ilma USA. Viimase laenukulud aga hoopis langesid, kuna investorid haaravad meeleheitlikult turvalisemaid väärtpabereid.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles