Politsei uurib piraatlust autorikaitse ärgitusel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CD-d
CD-d Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Võimalikust autoriõiguste rikkumisest interneti kaudu annavad politseile teada eelkõige erinevad autorikaitseorganisatsioonid, kriminaalasi algatatakse enamasti piraatkoopia valmistamise eest.

Šveitsi valitsus on seisukohal, et kodanike käitumist pole mõtet muuta. Selle asemel peavad autoriõiguste omanikud uue turuolukorraga toime tulema. Eestis, erinevalt Šveitsist, on netipiraatlus aga endisel kuritegu.

Põhja Prefektuuri majanduskuritegude talituse vanemkomissar Reemo Salupõllu kinnitusel alustatakse aga kriminaalmenetlus enamasti karistusseadustiku paragrahvi 222 alusel, mis räägib piraatkoopia valmistamisest ja paragrahvi 224 eest, mis käsitleb piraatkoopiaga kauplemist.

Pelgalt filmide alla laadimisega Eestis naljalt vahele ei jää. Võimalikust autoriõiguste rikkumisest interneti kaudu annavad politseile teada eelkõige erinevad autorikaitseorganisatsioonid ning tööd selles valdkonnas on Salupõllu sõnul palju.

«Üks sihtgrupp, kellega aktiivselt ennetusvaldkonnas tegeleme, on noored, kellele internetis levivatest ohtudest kõneledes räägitakse kindlasti ka piraatlusest, nii selle ebaseaduslikkusest ja karistustest kui ka võimalikest lisariskidest pahavara näol,» rääkis Salupõld.

Kuna Põhja Prefektuuri teeninduspiirkonnas asuvad Eestis autorikaitse teemadega tegelevad organisatsioonid, siis on seal ka kõige enam teateid piraatluse kohta. Põhja Prefektuuri majanduskuritegude talituses tegeleb internetikuritegevuse-vastane grupp, kes tegeleb ka intellektuaalse omandi vastaste süütegude menetlemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles