Eesti idufirma juht kaunistab Forbesi esikaant

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Jobbaticali juht Karoli Hindriks Forbes Jaapani kaanel.
Jobbaticali juht Karoli Hindriks Forbes Jaapani kaanel. Foto: twitter

Jaapani Forbes kirjutas ajakirja esikaaneloo tööplatvormi Jobbatical juhist Karoli Hindriksist, kellega tuli muu hulgas juttu Jaapani tööjõupuudusest ja isolatsioonist.

Esimene Forbes, mis Jobbaticalist kirjutas oli Mehhiko ning esimene kaanelugu läks Jaapanisse. «Väljaanne võttis ühendust meie pressiesindajaga Londonis,» ütles Hindrik. Artikkel põhineb paljuski Jaapani talendikriisil. «Tegemist on maailma kõige kiiremini vananeva riigiga. Kunagi oli Jaapan majandusarengu poolest esirinnas, aga nüüd on areng pidurdunud. Rääkisime ennekõike talentide liikumisest - mis trendid maailmas on ja mida on Eesti teinud õigesti, et siia palju ettevõtjaid tuleb,» rääkis ta.

Küsimusele, mida peaks Jaapan teisiti tegema, et tööjõukriisi lahendada, vastas Hindriks, et nimekiri on pikk. «Jaapani tööturult on ainuüksi aastaks 2030 puudu 18 miljonit inimest, et jääda praegusega samale tasemel. Kogu immigratsiooniprotsess on riigis aga väga keeruline,» selgitas ta. Lisaks on Hindriksi sõnul Jaapanis suureks barjääriks keeleoskus, mis isoleerib neid välismaistest talentidest.

«Jaapanis on 89% ettevõtjatel töökohtade täitmisega raskusi. Samas on ettevõtete suhtluskeel ainult jaapani keel ja inimeste isoleeritus on suur. Ei saa olla nii, et palkad sada talenti juurde, aga nad istuvad ettevõtte ühes otsas ja jaapanlased teised otsas. Ettevõtted peavad hakkama muutma sisemist kultuuri selliselt, et nad oleksid avatud talendile väljaspoolt. Nende mure on sügavam ja see algab sellest, et tulla isolatsioonist välja ka indiviidi mõttes,» selgitas ta. 

Positiivseks näiteks tõi Hindrik Silicon Valley, kuhu on paljud idufirmad ja spetsialistid koondunud. «See on ka kultuuriliselt mitmekesine piirkond, kus on palju erinevate taustadega inimesi ja nii sünnib innovatsioon kõige kiiremini. Isolatsiooni pärast on see Jaapanis puudu,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles