Brüsseli silmus Google’i ümber tõmbub koomale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google logo
Google logo Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon on jõudmas lõpule süüdistuste nimekirjaga Google’i äripraktika aadressil, mis võib anda aluse monopolivastase hagi esitamiseks USA otsingufirma vastu.

Google’i uurimine on kestnud ligi kaks aastat. Samas ei ole komisjon veel lõplikult otsustanud, kas esitada ametlik kaebus või tuua avalikkuse ette põhjalik ülevaade oma muredest, ütlevad lähedalseisvad allikad.

Lähipäevil leiab aset Google’i nõukogu esimehe Eric Schmidti ja Euroopa konkurentsivoliniku Joaquín Almunia kohtumine.

Almunia eitas möödunud nädalal, et kohtumine võiks kujuneda teravaks. Ta selgitas ajakirjanikele, et plaanis on lihtsalt konkurentsiküsimusi «detailselt arutada». Ta lisas: «Me tunneme elavat huvi teineteise vaatenurkade vastu.»

Lähedalseisvate allikate sõnutsi on regulaatorite tähelepanu pälvinud viis, kuidas Google oma otsingutes konkureerivate veebisaitide tulemusi «allapoole surub».

Samuti soosivat Google otsingute kuvamisel omaenda kaardi- ja ostlemisteenuseid.

Google väidab, et võimalikult paljude detailsete vastuste kuvamine kohe alguses aitab kasutajaid info leidmisel ega ole mõeldud rivaalidele «ära tegemiseks».

Euroopa Komisjon ei ole oma konkreetseid muresid kordagi sõnastanud.

Samas näitab praktika, et Euroopa monopolivastaste hagide sihtmärgid saavadki asja olemusest teada alles siis, kui tuleb lõplik ja ametlik avaldus – nagu Microsoft omal nahal tunda sai.

Pärast seda ei jää neil muud üle, kui asi ära klaarida. Sest vastasel korral kukuvad kaela koormavad ärisanktsioonid.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles