Taastuvenergia tootmine kasvas hüppeliselt

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja Energia tuulepark Paldiskis.
Nelja Energia tuulepark Paldiskis. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Esimeses kvartalis tootsid Eesti elektrijaamad taastuvenergiat 526 gigavatt-tundi ehk ligi kolmandiku võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Taastuvenergia moodustas möödunud kvartalis üle 19 protsendi elektrienergia kogutarbimisest Eestis.

Taastuvenergia osakaalu selle aasta sihttasemeks on Eesti seadnud 15,7 protsenti. Eelmise aasta kokkuvõttes oli taastuvenergia osakaal kogutarbimisest 17 protsenti.

Taastuvenergia koguse ja osakaalu kasvu toetas suurenenud tuuleenergia maht, mis moodustas esimese kvartali taastuvenergia kogutoodangust 46 protsenti. Toodetud 240 gigavatt-tundi on eelmise aastaga võrreldes üle 65 protsendi võrra enam.

Taastuvenergia eest on tootjad tänavu jaanuarist märtsini toetusi saanud kokku 26 miljonit eurot ehk kolmandiku võrra enam kui eelmise aasta samal perioodil. Esimeses kvartalis sai tuuleenergia kogutoodangust toetust 62 protsenti, toetussumma ulatus enam kui kümne miljoni euroni. Aasta esimese kolme kuu jooksul on väljamakseid tehtud seega 25 protsendi ulatuses toetatava tuuleenergia 600 gigavatt-tunnisest piirkogusest.

Biomassist, biogaasist ja jäätmetest toodetud elektrienergia moodustas äsja möödunud kolme kuu jooksul 52 protsenti taastuvenergia toodangust. Neist kütuseliikidest toodeti jaanuarist märtsini elektrit 276 gigavatt-tundi, mis on 13 protsendi võrra enam võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Biomassist, biogaasist ja prügist toodetud elektri eest maksti möödunud kvartalis toetust ligi 14 miljonit eurot, vaid õige veidi enam kui möödunud aasta alguses.

Hüdroenergiast toodeti tänavu esimeses kvartalis kaheksa gigavatt-tundi elektrit ja toetusteks kulus 217 000 eurot.

Toetust saavate päikesepaneelide omanike arv kasvab endiselt. Selle aasta esimeses kvartalis oli päikesepaneelide abil toodetud ja võrku antud elektrienergia kogus ligi kolm gigavatt-tundi. Lisandunud päikesepaneelide toel on see näitaja kasvanud aastases võrdluses üle kolme korra.

Kuna enamuse toodetud päikeseenergiast tarbivad mikrotootjad ise kohapeal ära, siis hinnanguliselt võib päikesepaneelide abil toodetud elektri üldkogus olla võrku antud ja toetust saanud kogusest olla 4-5 korda suurem.

Tõhusa koostootmise toetust maksti tänavu esimeses kvartalis suuresti tänu soojana püsinud ilmadele ja väikesele soojuskoormusele umbes kolmandiku võrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal – veidi üle ühe miljoni euro. Tõhusa koostootmise režiimis toodeti elektrienergiat 36 gigavatt-tundi.

Taastuvenergia ja tõhusa koostootmise toetusi rahastavad elektritarbijad taastuvenergia tasu kaudu. Tasu kogus Elering esimese kvartali jooksul 24,2 miljonit eurot ja toetusi maksis 25,5 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles