Riik lubab vajadusel Sõnajalgade Aidu tuulepargi tuulikud ise lammutada (9)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Politseipatrull jääb Aidu tuuleparki määramata ajaks, kuniks «asjaolud on selged».
Politseipatrull jääb Aidu tuuleparki määramata ajaks, kuniks «asjaolud on selged». Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Kui arendaja keeldub ebaseaduslikult püstitatud tuulikuid ohutuks muutmast, on riik valmis ehitise osaliselt lammutama ja tekkinud kulud arendajalt sisse nõudma, ütles tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) peadirektor Kaur Kajak ERR-ile.

«Kui arendaja tahab ehitist ohutuks teha, peab osa ehitise osasid demonteerima, mis tähendab ka osalist lammutamist. Kui ta seda ei tee, on riik ette näinud sunnimehhanismi. Esmalt ettekirjutus, siis sunniraha ja lõpuks võib riik teha ise ettevõtja eest selle töö ja küsida raha tagasi,» ütles Kajak.

Kas ja kui ruttu asjad selleni võivad viia, ei osanud Kajak öelda ja märkis, et kõik sõltub arendaja edasisest käitumisest.

Eelmisel reedel kehtestas politsei- ja piirivalveamet (PPA) Aidu tuuleparki sisenemise keelu, mis kehtis eilseni. Eile taotles TTJA viibimiskeelu pikendamist.

Keeld ajas Sõnajalad marru, sest parasjagu olid käsil montaažitööd, mille peatamine tooks Oleg Sõnajala sõnul kaasa hiiglasliku rahalise kulu ja tekitaks ohtliku olukorra. «Minu hinnangul on tekkinud ohuolukord sedavõrd kriitiline, et soovitan PPA töötajatel ohutuse kaalutlustel igaks juhuks hoiduda tuulikust vähemalt 300–400 meetri kaugusele,» ütles ta.

TTJA on uue viibimiskeeluga öelnud, et edasi ehitada ei tohi, kuid arendajal on lubatud teha ära hädavajalikud tegevused, mis on seotud ohutuse tagamisega. «Täna on selgelt arendajale öeldud, et nad peavad tagama territooriumil ohutuse, kuid tuulikule labasid nad külge monteerida ei tohi,» ütles TTJA kommunikatsioonijuht Anne-Mai Helemäe.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles