Märtsis vähenes elektritootmine märgatavalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alajaam. Pilt on illustratiivne.
Alajaam. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eleringi andmetel toodeti märtsis Eestis elektrit 677 gigavatt-tundi, mis on 41 protsendi võrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Sarnaselt tootmisega langes ka elektri tarbimine, vähenedes seitsme protsendi võrra 805 gigavatt-tunnini.

Tänavu esimeses kvartalis langes elektrienergia tootmine aastatagusega võrreldes 22 protsendi võrra 2413 gigavatt-tunnini. Tarbimine vähenes esimese kolme kuu kokkuvõttes kolme protsendi võrra, olles 2472 gigavatt-tundi.

Taastuvenergia osakaalu näitaja tarbimises oli märtsis 21,4 protsent. Seejuures suurenes taastuvenergia tootmine Eestis märtsis aastatagusega võrreldes 34 protsenti, ulatudes 186 gigavatt-tunnini. Hüdroenergia tootmine kasvas 102 protsenti ning tuuleenergia tootmine 73 protsenti, biomassist ja -gaasist toodeti aga eelmisel kuul üheksa protsenti rohkem energiat.

Lätis langes märtsis elektrienergia toodang kuue protsendi võrra 679 gigavatt-tunnini, samas Leedus suurenes elektri tootmine 18 protsenti, ulatudes 359 gigavatt-tunnini. Elektri tarbimine vähenes märtsis nii Lätis kui Leedus, langedes vastavalt viie protsendi võrra 643 gigavatt-tunnini ning nelja protsendi võrra 1056 gigavatt-tunnini.

Baltikumis tervikuna toodeti eelmisel kuul elektrit 1715 gigavatt-tundi ja tarbiti 2504 gigavatt-tundi elektrit ehk siis bilanss oli 789 gigavatt-tunniga puudujäägis.

Põhjamaades ulatus elektritoodangu maht märtsis 36 312 gigavatt-tunnini ja tarbimine 37 140 gigavatt-tunnini ehk siis puudujäägiks kujunes 828 gigavatt-tundi. Soome puudujääk oli eelmisel kuul 1723 gigavatt-tundi ja Norral vastavalt 1678 gigavatt-tundi, Rootsi seevastu oli 2362 gigavatt-tunniga ülejäägis.

Märtsis imporditi Eestisse 256 gigavatt-tundi elektrit, mis on 91 protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Sellest kolmveerand sisenes Eestisse Soomest.

Elektrit eksporditi Eestist 124 gigavatt-tundi, eksport langes aastases võrdluses 70 protsendi võrra. Ekspordist liikus ligemale kaks kolmandikku Lätti ja kolmandik Soome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles