Kas töötajast on saanud tööturu kuningas?

PM Majandus
Copy

Kuhu liigub Eesti tööturg ja kas töötajast on tõepoolest saanud tööturu kuningas või see ainult näib nii? Postimees teeb teisipäeval otseülekande konverentsilt «Eesti Tööturg 2019, Töötajast on saanud tööturu KUNINGAS».

Eestis on tegelikult head tööjõudu piisavalt, kuid kahjuks paljud tööandjad ja asutuste juhid ei märka seda, sest lähtuvad töötajate valikul vananenud väärtushinnangutest ja kujutlusest. Energiliste nooremas keskeas inimeste asemel, kes näivad olevat alati eelistatud, võib leida väga häid ja vajalikke töötajaid ka nii vanemate ja kogenud kui ka noorte kogemusteta inimeste hulgast. Igal inimesel on erilaadne omaduste ja oskuste kompleks, mis vanusega muutub, kuid on  alati väärtuslik. Selle ära tundmine võib nõuda tööandjailt ja personalijuhtidelt rohkem kannatlikkust ja empaatilist suhtlemist, millele aga ei ole tahetud aega kulutada. Tööturu surve peaks olema selge märk, et juhid peavad oma suhtumist muutma. 

Töötajast on saamas tööturu kuningas, kelle nõudeid ja ootuseid on raske ignoreerida. Väljakutsed laienevad ka uuele valitsuskoalitsioonile. Terava tööjõupuuduse all kannatab pea iga tööandja. Kuidas olemasoleva tööjõuga toime tulla? Kuidas olla efektiivsem? Kuidas vähendada tööjõuvoolavust? Kuidas ennetada läbipõlemist? Mida saab teha või muuta tööandja ja mida riik eesotsas uue valitsuskoalitsiooniga?

Kõigile küsimustele ei suuda ükski konverents anda häid vastuseid, kuid diskussioonid vajalikel teemadel vajavad arendamist, sest neist võivad saada kasu nii tööandjad, -kui võtjad. Ka poliitilised otsustajad ja töövaldkonna ametnikud võivad Kuldliiga konverentsidelt leida lahendusi põletavatele probleemidele. 

Konverentsi ajakava

09:30-09:50 Registreerimine ja hommikukohv

09:50-10:00 Moderaator Kaur Kuurme tervitussõnad

10.00-10.25 Olukorrast tööturul riigisektori pilgu läbi. Marika Priske, sotsiaalministeeriumi kantsler

10.25-10.50 Eesti majandus ja tööturg 2019: kuhu liigub, milliste tempodega? Maris Lauri, Riigikogu liige

10.50-11.15 Töötajast on saanud TÖÖTURU KUNINGAS. Iris Pettai, Eesti Avatud Ühiskonna Instituudi juhataja

11.15-11.40 Töökohtade vahetamise buum ja tugev palgasurve – kuidas tööandjana tootmistegevust jätkata? Marek Reinaas, loovjuht Zavod BBDO

11.40-12.10 Läbipõlemine ja vaimne tervis – seni lahendamata probleem Eestis. Erik Sakkov, VIKERKASKO OÜ juhatuse liige, Belgia aukonsul

12.10-13.00 Lõuna

13.00-13.25 Kas Eesti ettevõttes ja asutuses on veel kohta 50-, 60- ja 70-aastastel tippspetsialistidel? Tiina Tambaum, TLÜ Eesti demograafia keskuse teadur

13.25-14.45 Vestlusring teemal «Uus valitsuskoalitsioon- kas ka uued lahendused tööturul».
Osalevad Riho Rõõmus (pikaaegne tippjuht), Liis Kuurme (isikliku arengu nõustaja), Lembi Ruubel (ettevõtja), Aet Purk (personalijuhtimse nõustaja), Marek Reinaas (ettevõtja).
Moderaator Aivar Haller (mentor ja koolitaja)

14.45-15.00 Kokkuvõte ja konverentsi lõpetamine

Konverents toimub 23.aprillil Nordic Hotel Forumis. Konverentsi korraldab MTÜ Kuldliiga Algatus.

Esimene osa on järelvaadatav:
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles