Kriisis Itaalia võib Fiatist ilma jääda

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiati logo Torinos asuva tehase väraval.
Fiati logo Torinos asuva tehase väraval. Foto: SCANPIX

Fiati viis Itaalias asuvat tehast on kõik kahjumis ning ettevõtte kasum sõltub ainult USA tütarettevõttest Chrysler, mis võib tulevikus tähendada kui mitte Itaaliast täielikku lahkumist siis vähemalt suurt taandumist.

«Majanduslikult ja finantsiliselt on Fiat Itaaliast lahkunud,» ütles Reutersile Itaalia autotootjat jälgiv investeerimispankur. Analüütikute hinnangul saab Fiat Itaalias sel aastal miljard eurot kahjumit ning tegevjuht Sergio Marchionne on öelnud, et ettevõte saaks ilma Itaaliata paremini hakkama.

Marchionne nimetab kahjumi põhjusteks madalat produktiivsust, kõrgeid tööjõukulusid ning jäiku tööjõusuhteid. Ta ennustas, et 2012. aasta tuleb Itaalia autotööstusele raske. Fiati müük on nelja aastaga kahanenud 210 000 auto võrra, aga lisas, et USA turul ja Chrysleril läheb hästi.

Fiati viies Itaalia tehases, kus töötab kokku 22 000 töötajat, valmib aastas 650 000 autot samal ajal kui ühes 6000 töötajaga Poola tehases tehakse 600 000 sõidukit.

Fiati täielik ühinemine USA autotootjaga Chrysler peaks toimuma 2014. aastal ning ettevõtte kogu raskuskese liigub üle Ameerika Ühendriikidesse.

Juulis kuulus Fiatile 53,5 protsenti Chrysleri aktsiatest ning aasta lõpuks prognoosisid mõlemad ettevõtted osaluse kasvamiseks 58,5 protsendini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles