Elon Musk teenib 40 000 korda rohkem, kui keskmine Tesla töötaja (3)

PM Majandus
Copy
Elon Musk.
Elon Musk. Foto: POOL / REUTERS

USA ettevõtete avaldatud andmetest selgus, et Warren Buffetti teenistus oli mullu seitse korda kõrgem, kui Berkshire Hathaway töötajate mediaanpalk. Samas Elon Musk teenis töötajatest 40 667 korda rohkem, kirjutab Financial Times.

2018. oli esimene aasta, mille kohta pidid ettevõtetted kohustuslikuks korras avalikustama tegevjuhi palga ja töötajate mediaanpalga numbri. Poliitikauuringute instituudi esindaja Sarah Anderson ütles, et tegemist on olulise näitajaga, mis selgitab, kuidas jaotatakse vara ettevõtte siseselt. Ta lisas, et sellise statistika avalikustamine on motiveerinud seitset osariiki maksustama ettevõtteid, kus tegevjuhi ja töötajate palkade vahel on suur lõhe.

Üks näide on Oregonis asuv linn Portland, kus ettevõtted peavad tasuma 10% tegevjuhi palgast lisaks, kui juht teenib töötajate mediaanpalgast 100-250 korda rohkem. Kui juht teenib enam kui 250 korda rohkem, kerkib maksuprotsent 25 peale. Näiteks pidi seda maksma Nike, mille tegevjuht teenib töötajate mediaanpalgast 379 korda rohkem.

Uuringufirma Equiler vaatles 2018. aasta alguses sadat ettevõtet ja avastas, et 11 ettevõtte tegevjuhid teenivad tuhat korda rohkem kui töötajatele makstav mediaanpalk. Kõige suurem palgalõhe on Teslas, kus tegevjuht Elon Musk teenis 40 669 korda suuremat palka, kui ettevõtte töötajad. Kõik peale 56 000 dollari tuli Muski 2,3 miljardi dollari suurusest tasust, mis makstakse täismahus välja juhul, kui Tesla turuväärtus tõuseb 650 miljardi dollarini.

Teises äärmuses on Berkshire Hathaway juht Warren Buffett, kelle aastatasu on juba viimased 25 aastat olnud 100 000 dollarit ja kes teenib ettevõtte mediaanpalgast seitse korda rohkem.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles