Ain Aaviksool lasub tööandja tüssamise kahtlus (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Aaviksoo 2017. aasta suvel, mil ta oli veel sotsiaalministeeriumi asekantsler.
Ain Aaviksoo 2017. aasta suvel, mil ta oli veel sotsiaalministeeriumi asekantsler. Foto: Sander Ilvest
  • Ettevõttele Viveo Health tekitatud kahju võib ulatuda 100 000 euroni
  • Sotsiaalministeerium tühistas iseenda hanke kahtlased tulemused

Aastaid Eesti sotsiaalsüsteemi IT-arengut juhtinud ning praegu meie säravaima küberturvalisuse ettevõtte Guardtime'i tegevjuhti Ain Aaviksood kahtlustatakse oma endise tööandja teadlikus tüssamises ja suure majandusliku kahju tekitamises.

«Ta tegutses huvide konfliktis ja ei täitnud oma kohustusi korrektselt,» sõnas vandeadvokaat Jaanus Tehver, tuginedes siseuurimise praegusele staadiumile.

Advokatuuri juht esindab tervisetehnoloogiaettevõtet Viveo Health, mille juhiks sai Aaviksoo eelmise aasta 2. aprillil ja lahkus sealt juba detsembris, mil temast sai Guardtime’i Eesti haru juht.

Viimased kolm aastat enne seda juhtis Aaviksoo asekantslerina sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengut ja innovatsiooni, kuid lahkus sellelt kohalt kokkuleppel kantsler Marika Priskega pärast seda, kui vaatamata viie miljoni euro kulutamisele ei saanud asja sotsiaalkaitse infosüsteemi uue versiooni SKAIS2 arendamisest.

Kahju tekkis poole aastaga

Viveo Healthi juht jõudis Aaviksoo seega olla vaid kuus-seitse kuud. Tema ülesanne oli käima lükata uue põlvkonna tervisekindlustuse lahendus ettevõtetele, kes soovivad oma töötajatele pakkuda enamat kui riiklik tervisekindlustus. Kuid nüüd uurivad tema tegevust ettevõttes Viveo juhtide eestvedamisel audiitorettevõte Ernst & Young ja advokaadid ning suure tõenäosusega edastatakse tulemused uurimiseks riiklikele uurimisorganitele.

Ain Aaviksoo (44)

  • Töötanud Eesti tervishoiuvaldkonnas 18 aastat.
  • Lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna (MD) ja Harvardi ülikooli (MPH).
  • Töötanud Maailmapangas, poliitikauuringute keskuses Praxis, Webmedias (Nortal), sotsiaalministeeriumis IT-asekantslerina, Viveo Healthi juhina, Guardtime'i tegevjuhina.

Postimehe andmeil jõudis Aaviksoo oma töötamise ajal tüssata Viveot ligi 100 000 euro suuruse summaga. «Lõplikke järeldusi on veel ennatlik teha, aga hetkel on kahtlus, et seal on tehtud asju, mis ei ole ühelt poolt majanduslikult otstarbekad ega mõistlikud. Teisalt võib olla ka Ain Aaviksoo seisukohalt tehtud [asju] mitte Viveo, vaid hoopis otseselt või kaudselt tema endaga seotud ettevõtete huvides,» rääkis vandeadvokaat Tehver.

Maakeeli öeldes tähendab see, et Aaviksoo lasi mitmetel tehingutel näida Viveo jaoks märgatavalt kallimad, kui oli saadud teenuste või toodete turuhind. Lisaks sõlmis ta Viveo nimel lepinguid oma abikaasa ettevõttega.

Arvatav pettus hakkaski välja tulema siis, kui üks tehingupartner avastas, et Viveo on maksnud ühe teenuse eest 100 000 eurot, samas kui üks teine ettevõte oli sama asja eest maksnud vaid 10 000. Kuhu kadus 90 000 eurot – see on küsimus, millele uurimine peabki vastuse andma.

Istus korraga kahel toolil

Kahtlustäratavaid tehinguid toimus ka perioodil, mis jääb ligikaudu möödunud aasta septembri kanti, mil Aaviksoo töötas samal ajal veel Viveos, kuid vaatas juba avalikult Guardtime’i poole. Viveo juhtide kahtlustuse kohaselt ajas mees kaks rolli mitmel korral segi, näiteks lennates Viveo hangitud lennupiletite eest Londonisse Guardtime’i leivanumbriks olevast blockchain-tehnoloogiast kõnelema. Sellele viitavad ka toonased sotsiaalmeedia postitused.

Ain Aaviksoo mullu konverentsil Londonis, kuhu ta sõitis toonase tööandja kulul, kuid rääkis tulevase tööandja leivanumbrist.
Ain Aaviksoo mullu konverentsil Londonis, kuhu ta sõitis toonase tööandja kulul, kuid rääkis tulevase tööandja leivanumbrist. Foto: Kuvatõmmis

Tehveri sõnul on praegu tegemist veel ettevõttesisese uurimisega, kuhu on kaasatud välise eksperdina Ernst & Young. Siseuurimise tulemuse põhjal otsustavad ettevõtte omanikud oma järgmised sammud.

«Kui info, mis meile lõpuks siseuurimise tulemusel laekub, on selline, et nähtub, et on toime pandud midagi sellist, mille puhul on põhjust pöörduda politsei poole kriminaalmenetluse alustamiseks, siis kindlasti seda sammu kaalutakse,» kinnitas vandeadvokaat.

Aaviksoo ei näe endal süüd

Ain Aaviksoo jäi endise tööandja kahtlustusi kommenteerides napisõnaliseks. «Kirjeldatud kahtlustus on nii udune, et ma ei oska seda kuidagi kommenteerida,» selgitas ta Postimehele ja märkis, et ei tunne endal etteheidetega seoses süüd. «Oma tööülesandeid olen alati täitnud parimate teadmiste ja oskuste kohaselt oma tööandja huvides.»

Viveo Healthi omanik Raul Källo.
Viveo Healthi omanik Raul Källo. Foto: Sander Ilvest

Viveo Healthi omaniku Raul Källo sõnul on juhtum talle õppetunniks. «Juhtumite tarbeks, kus ettevõtte juhatus ei seisa üheselt aktsionäride huvide eest, on soovitav sõlmida juhtkonna vastutuskindlustuse leping,» rääkis ta.

Sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske jäi oma endise alluva Aaviksoo asekantslerikohalt lahkumist kommenteerides väga mitmetimõistetavaks. Ametlikult toimus lahkumine mullu kevadel poolte kokkuleppel. Priske praegune vastus Aaviksoo lahkumise kohta jätab tõlgendamisruumi küllaga.

SKAIS2 pressikonverents, kus Marika Priske ja Ain Aaviksoo teatavad projekti ebaõnnestumisest vaatamata kulutatud viiele miljonile. Ain Aaviksoo lahkub seejärel peagi asekantsleri ametist. 
SKAIS2 pressikonverents, kus Marika Priske ja Ain Aaviksoo teatavad projekti ebaõnnestumisest vaatamata kulutatud viiele miljonile. Ain Aaviksoo lahkub seejärel peagi asekantsleri ametist. Foto: Sander Ilvest

«Sotsiaalministeeriumis on detailselt paika pandud protseduurireeglid ja kontrollisüsteem, mis aitavad huvide konflikti riski miinimumi viia. Kontrollide läbiviimisel arvestatakse nii protsesside kui ka isikupõhise paradigmaga. Selline lähenemine võimaldab vajalikke meetmeid rakendada juba enne võimalikke tehinguid,» kõlas Priske vastus Postimehe palvele selgitada, kas ka sotsiaalministeeriumil võib Aaviksooga probleeme olla.

Mured juba ministeeriumis

Millistele võimalikele tehingutele Priske viitas, ta täpsustada ei soovinud. Kui kammida läbi ministeeriumi dokumendiregistrit, siis torkab silma aga riigihange, mille ministeerium on ise suhteliselt erakordsetel põhjusel tühistanud.

Jutt käib 2017. aastal korraldatud e-tervise konverentsi rahvusvahelise kaaskorraldaja teenuse leidmise hankest, mille puhul loobus ministeerium lepingu sõlmimisest, kuna avastas, et oli eksinud riigihangete korraldamise aluspõhimõtete vastu, mis räägivad võrdsest kohtlemisest ja huvide konflikti vältimisest. Seda hanget korraldas just Aaviksoo meeskond.

Sotsiaalministeeriumis on Aaviksoo enne viimast lahkumist töötanud kahel korral varemgi: projektijuhina aastatel 1999–2000 ning rahvatervise osakonna juhina aastatel 2000–2003.

Ka uurimise all olemine pole talle tundmatu. Kaitsepolitsei kontrollis tema võimalikku ametiseisundi kuritarvitamist sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja kohusetäitjana 2002. aastal.

Kahtlustuse kohaselt tellis Aaviksoo trükitöid firmalt, mis 50 protsendi ulatuses kuulus äriühingule, milles ta ka ise osales. Tehingute maht, mille seaduslikkust selles kriminaalasjas kontrolliti, oli ligi 12 782 eurot (200 000) krooni. Toona lahkus Aaviksoo ministeeriumist omal soovil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles