Börsid eiravad majanduskasvu aeglustumist (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Seis maailma börsidel.
Seis maailma börsidel. Foto: Postimees

Samal ajal kui kõik kolm suuremat majandust – Ameerika Ühendriigid, Euroopa ja Hiina – näitavad selgeid kasvu aeglustumise märke, on aktsiaturud taas hoos, kerkides aastakümnete suurimal kiirusel. Aasta algusest on kõigi kolme regiooni aktsiaindeksid kerkinud kahekohalise protsendi võrra lootuses, et keskpangad tänavu enam baasintresse ei tõsta.

USA aktsiaindeks S&P 500 on aasta algusest kerkinud 15 protsenti ning jõudnud juba tasemele, mida suured investeerimispangad Morgan Stanley ja Barclays ennustasid alles aasta lõpuks. Euroopa analoogiline aktsiaindeks STOXX Europe 600 on aasta algusega võrreldes samuti 15 protsendi võrra kõrgem, aga Shanghai börsiindeks on tõusnud tervelt 32 protsenti. Kui börsid jätkavad samas tempos aasta lõpuni, tuleks Bank of America analüütikute kinnitusel maailma börside tootlus 2019. aastal kõigi aegade suurim, kirjutas The Wall Street Journal.

Samal ajal muutuvad makromajandusnäitajate ennustused üha süngemaks. Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) alandas sel kuul 2019. aasta maailma majanduskasvu prognoosi 3,3 protsendini – jaanuaris oli ennustatud 3,5 ja oktoobris 3,7 protsenti. IMF hoiatas, et pinged kaubandussuhetes ja äriusalduse kahanemine mõjutavad peaaegu kõiki riike maailmas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles