Teadlased aitavad kindlustusfirmadel hinnata tormiohu riski

Copy
Foto: Eesti pinnakaredus. Autor/allikas: Tartu Ülikooli Ökoloogia ja maateaduse instituudi geograafia osakonna töörühm Ain Kulli juhtimisel

Eesti kindlustussektorit edendav Eesti Kindlustusseltside Liit asus koos Tartu ülikooli maateaduse ja füüsika instituutidega ning TTÜ küberneetika instituudiga arendama üleriigilist tormiohu geoinfosüsteemi. See võimaldab tuvastada automaatselt võimalikku tormiohu riski mis tahes Eesti punktis. NUTIKAS meede toetab projekti 63 877 euroga.

Tartu Ülikooli ja TalTec-i teadlaste ühistööna leitakse iga Eesti ruutkilomeetri kohta üheksa ajalise intervalli lõikes tuule maksimaalsed ja keskmised kiirused kaheksa põhiilmakaare kohta, kohalike tormide esinemissagedus ja tormi purustav jõud.  Lähemalt rääkis Eesti Kindlustusseltside Liidu kahjuennetuse valdkonna juht Ülli Reimets.

Millist probleemi aitab koostöö teadusasutusega teil lahendada?

Kindlustusandjatel on kohustus hinnata erinevate riskide võimalikku kogumõju kindlustusandja kindlustusportfellile. Ühe suuremat sorti tormi põhjustatud varakahju nõuded võivad ulatuda paari miljoni euroni. Kahjuks puuduvad Eestis kogu riiki hõlmavad detailsed tormiohu ruumiandmed, mille põhjal saaks automatiseeritult tormiriski mistahes asukohas hinnata.  Projekti tulemus võimaldab kindlustusandjatel edaspidi tormiohu riske hinnata teadus- ja asukohapõhiselt.

Millist lisandväärtust on NUTIKAS meede aidanud teie liikmetele luua?

Loodame, et projekti tulemusena saavad kindlustusandjad oma portfelli tormi ohu riske täpsemalt hinnata, mis võimaldab neil riske targemalt edasi kindlustada, hajutada või tagada jätkusuutlik kindlustusteenus ka ulatuslike tormide puhul.

Mida te soovitaksite tulevastele NUTIKAS toetuse taotlejatele?

Kui on hea idee, mis vajaks hädasti ellu viimist, kuid vahendeid napib,  siis soovitan kindlasti toetust taotleda. Oluline on soovitav tulemus eelnevalt korralikult läbi mõelda - milleks rakendusuuringut vajatakse, milliseid kitsaskohti see aitab lahendada või kellele ja millist kasu see toob.

Milline nägi välja NUTIKAS taotlemisprotsess?

Kui eelnevalt on teostatava projekti vajadus selge ja korralikult läbi mõeldud, siis taotlemine on sisuliselt oma idee nõuetele vastavas vormis kirjeldamine. Nagu taotluste puhul ikka, tuleb väga hoolikalt taotlusvooru tingimused ja nõuded läbi lugeda ning neid järgida. Kui jäime mõne lahtri sisu mõistmisega hätta, siis SA Archimedese ja Eesti Teadusagentuuri meetmehaldajad olid väga abivalmid.

Foto: Logod
Copy
Tagasi üles