Tehnikaülikoolis arendatakse tarka lifti (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Tallinna Tehnikaülikool

Tallinna Tehnikaülikool ja KONE alustasid koostööd targa lifti arenduseks. Projekti eesmärk on välja töötada lahendus, kus lift oskaks iga kasutaja käitumist õppida ning pakkuda välja just sellele kasutajale sobiv korrus.

Targa lifti projektijuht Mairo Leier ütles, et kuigi projekt on alles algusjärgus, siis näotuvastustehnoloogia ja sügavuskaamerate info kombineerimisel on saadud on juba väga häid tulemusi. «Selle tehnoloogiaga saab Inimene liftile anda häälkäsklusi ning edukal tuvastamisel on lift võimeline kasutajaga alustama vestlust,» selgitas ta pressiteates.

Esimene demonstratsioon on planeeritud TTÜ IT-maja liftis selle aasta juunis. Seejärel täiustatakse tehnoloogiat ning proovitakse luua sellele tarkust juurde. «Näiteks soovime lisada liftile funktsiooni, millega on võimalik kutsuda lift õigele korrusele enne kui kasutaja jõuab lifti füüsiliselt kutsuda,» rääkis Leier.

Targa lifti arendamisel tehakse tihedat koostööd KONE-ga, kes pakub näiteks võimalust lifti juhtida üle pilveteenuse. «Loodame siit leida hea alguse pikemaks koostööks, et loodud tehnoloogia oleks võimalik integreerida tulevikus juba paljudesse liftidesse,» lisas Leier.

KONE müügijuht Norman Vaga ütles, et tehnika ja pilvelahenduste kiire areng võimaldab suuri muutusi liftimaailmas ja People Flow’s – KONE-s defineeritakse seda kui inimeste liikumise viisi hoonete sees ja nende vahel. «Hea People Flow võimaldab inimestel liikuda sujuvalt, turvaliselt, mugavalt ja ilma viivitusteta. Uus lahendus, KONE Residential Flow, püüab lahendada kitsaskohti, millega kortermajade elanikud igapäevaselt kokku puutuvad,» täpsustas ta.

Vaga selgitas, et analoogsete lahenduste väljatöötamise kiirendamiseks on vajalik aga teatav avatus. «KONE on andnud ligipääsu rakenduste programeerimisliidesele (API), mis võimaldab klientide ja arendajatega koostöös luua lahendusi, toetudes KONE olemasolevatele toodetele» ütles ta. Vaga sõnul on TTÜ lähenemisel suur potentsiaal muuta liftide kasutamist veelgi sujuvamaks, turvalisemaks ja mugavamaks.

Projekti suurem eesmärk on tugevdada TalTechis nii kõnetuvastustehnoloogia kui ka sügavatel närvivõrkudel põhinevat pilditöötluse kompetentsi. Arendatav lift on vaid üks näide, kus neid tehnoloogiaid on võimalik koos rakendada. Tulevikus saaks seda kasutada näiteks tööstuses.

Projekti on kaasatud TalTechi arvutisüsteemide ja arvutiteaduse instituudi foneetika ja kõnetehnoloogia teadlased ja tudengid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles