USA ja Euroopa triivivad uude kaubandussõtta

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubandussõda 
Kaubandussõda Foto: Pm

Euroopa Liit nõustus esmaspäeval alustama uusi kaubanduskõnelusi USAga, kuid mõlema osapoole agressiivne retoorika juba enne kõneluste algust annab selgelt mõista, et uue kaubandusleppe asemel võib tulla hoopis uus kaubandussõda.

USA presidendi Donald Trumpi administratsioonile tähendaks see sõda kahel rindel, sest Ameerika Ühendriigid on juba üheksandat kuud kaubandussõjas maailma suuruselt teise majanduse Hiinaga.

USA ja Euroopa Liidu kaubanduskonflikt lahvatas lõkkele möödunud aastal, kui Trump kehtestas EList pärit teraseimpordile 25 protsendi ning alumiiniumiimpordile 10 protsendi ulatuses tolli. EL vastas 2,8 miljardi euro väärtuses tollidega USA kaupadele.

​Pooled leppisid juulis siiski kokku vaherahus ning Trump ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker tegid ühisavalduse, milles lubasid alustada uusi kaubanduskõnelusi, et tollid kaotada. Kaalul on palju, sest USA ja Euroopa vahetavad igal aastal ligi triljoni euro väärtuses kaupu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles