Kohalikud koonerdavad: Jumalaema kiriku suurteks renoveerimistöödeks küsiti viimati raha USA-lt (1)

PM Majandus
Copy
Notre Dame'i katedraal Pariisis. Pilt on illustratiivne
Notre Dame'i katedraal Pariisis. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Prantsusmaa on Jumalaema kiriku rahastamisega olnud aastaid tagasihoidlik. ​2017. aastal pidid kultuuripärandi kaitsjad pöörduma USA poole, et paluda abi katedraali taastamistöödeks.

«Katedraali tugipostid on halvas seisus ja me ei saa lubada, et need hävineksid veelgi, sest see ohustaks kogu ehituse struktuuri. Parandustöödega on kiire,» ütles ühingu Notre Dame Sõbrad juht Michel Picaud toona väljaandele France 24.

Ühing loodi 2016. aastal Prantsuse peapiiskopi ja piiskopkonna poolt, et rahastada Jumalaema kiriku taastamisest, sest iga-aastasest 2 miljoni euro suurusest tulust piisas vaevalt hoone säilitamiseks, kuid mitte parandustöödeks. «Ei ole ühtegi hoone osa, mida ei mõjutaks skulptuur- ja dekoratiivelementide korvamatu kaotus, rääkimata struktuurielementide murettekitavast halvenemisest,» ütles grupp oma veebilehel.

«Kulud on hinnanguliselt kokku 100 miljonit eurot,» ütles Picaud toona, märkides, et töö tuleb läbi viia järgmise kuue kuni kümne aasta jooksul.

Jumalaema kiriku toetuseks loodi ühendus USA-s. Picaud ütles, et Ameerika erasektori investoritel on üldiselt tavaks toetada heategevust. «Me teame, et ameeriklased on jõukad ja seega me pöördume sinna, kus oleks võimalik leida raha hoone taastamiseks,» ütles Picaud 2018. aastal.

Jumalaema kiriku jaoks on välismaist rahalist abi ka varem küsitud. 2013. aastal aitasid erasektori annetajad osta kirikule üheksa uut kella ja 2014. aastal aitas Venemaa rahastada katedraali iga-aastast jõulupuud.

Prantsusmaa pealinnas Pariisis süttis esmaspäeva õhtul Notre Dame'i katedraal ehk Jumalaema kirik. Arvatakse, et tulekahju põhjus võib olla seotud renoveerimistöödega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles