Tavapärasest pikem riigipüha võib tekitada Jaapani börsil kaose

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo börs.
Tokyo börs. Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA

Jaapanis tekib igal kevadel nädal, mil mitu lähestikku sattuvat riigipüha kingivad inimestele ühe vaba töönädala, mida nimetatakse «Kuldseks nädalaks». Kroonprints Naruhito troonile tõusmine esimesel mail toob sellel aastal aga ebatavalised 10 vaba päeva, mille käigus läheb börs kinni kõige pikemaks ajaks pärast Teist maailmasõda. Investorid on väga murelikud.

Jaapan on üks kõige heldemaid riiklike puhkepäevade jagajaid maailmas (see ei takista muidugi jaapanlastel ennast surnuks töötamast) ning tavaliselt 29. aprillil algav Kuldne nädal sisaldab endas koguni nelja erinevat riikliku püha: Shōwa päev, põhiseaduse päev, roheluse päev ja laste päev. Jaapanlased kasutavad seda aega tavaliselt reisimiseks ja lähedaste külastamiseks. Paljud poed ja muud ärid pannakse kinni ning riik jääb mõnes mõttes seisma.

10 punast kalendripäeva kõlab enamustele Eesti tööinimesele tõenäoliselt unistusena, kuid aktsiakauplejate jaoks võib see kiiresti muutuda luupainajaks. Jaapani börsi sulgumine ei külmata väärtpaberitega kauplemist mujal maailmas ning sündmused nagu majandusandmete avaldamised lähevad ikka oma soodu edasi. Näiteks avaldab USA keskpank esimesel mail, kas nad tõstavad sellel aastal intressimäära või ei. Jaapani investorid ei saa sellele mitte mingit moodi reageerida, sest börs on kinni.

Jaapani kauplejad said viimati vaba päeva pärast kõrvetada kolmandal jaanuaril, mil Tokyo börs oli pärast aastavahetust viimast päeva suletud. Turud ujutas üle Austraalia dollari ja Türgi liiri hülgamine Jaapani jeeni vastu (dumping) ning jeeni väärtus tõusis paari minutiga plahvatuslikult. Vaid kuu hiljem juhtus Jaapani riigipüha ajal täpselt sama asi: Šveitsi frank kukkus Aasia kauplemispäeva alguses jeeni vastu üle ühe protsendi, kuid taastus hiljem.

Kõigil varasematel juhtudel oli börs kinni ainult paar päeva.

Mitmed maaklerid nagu Daiwa Securities plaanivad avada oma klientidele kauplemise USAs ja Euroopas märgitud aktsiatega. Fukoku Mutual Life Insurance lõpetab enne pühade algust aktsiate ostmise ja valmistab oma töötajatele ette juhised, kuidas käituda ootamatute turumuutuste korral. Paljud investorid on hakanud enne pühasid ostma Jaapani 10-aastaseid võlakirju.

Allikas: Bloomberg


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles