Uber teeb maailma rikkaima inimese veel mitme miljardi võrra jõukamaks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma riikaim inimene Jeff Bezos on Uberi üks varaseid rahastajaid.
Maailma riikaim inimene Jeff Bezos on Uberi üks varaseid rahastajaid. Foto: Joshua Roberts / Reuters/Scanpix

Eeldatavasti kuu aja pärast toimuv Uberi aktsiate avalik esmaemissioon toob kaasa Ränioru (Silicon Valley) idufirmade varajastele investoritele ajaloo suurima rahasaju.

Teiste hulgas ettevõtte üheks varajasematest aktsionäridest maailma rikkaim inimene Amazoni asutaja ja juht Jeff Bezos, kes paigutas 2011. aastal Uberisse 37 miljonit dollarit.

Täpselt ei ole teada, kui suure osaluse Bezos omandas, kuid mõne vaatleja hinnangul on see 3,2 protsenti.

Eile õhtul prospekti avalikustanud Uberi eesmärk on teadaolevalt müüa aktsiaid kümne miljardi dollari väärtuses, mis teeks ettevõtte väärtuseks 100 miljardit dollarit. See tähendab, et Bezose osaluse väärtuseks võiks olla üle kolme miljardi dollari.

Uberi suurim aktsionär on Jaapani telekomikompanii SoftBank, mille osaluse väärtuseks on eduka IPO korral 12 miljardit dollarit. Veidi enam kui aasta tagasi maksis SoftBank 7,7 miljardit dollarit olemasolevatele aktsionäridele, selle tehingu tõttu tõusiski SoftBank Uberi suurimaks aktsionäriks.

Uberi kaasasutaja ja nüüdseks firmast minema löödud endine tegevjuht Travis Kalanick sai SoftBankilt 1,4 miljardit dollarit. Tema järele jäänud osaluse väärtus kasvab enam kui kuue miljardi dollarini, kirjutab The Wall Street Journal.

Uberi teise kaasasutaja Garrett Campi osaluse väärtus saab eduka IPO korral olema 4,5 miljardit dollarit.

Financial Times kirjutab, et Uber hakkab ettevõtet investoritele tutvustama (roadshow) ilmselt 29. aprillil ning New Yorgi börsil hakatakse aktsiatega kauplema ilmselt 10. mail.

Bloombergi andmetel on Jeff Bezose vara väärtus 115 miljardit dollarit ning tema lahutatava abikaasa Mackenzie Bezose vara väärtus 37 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles