Kapo soovitab riigiasutustel wifi-võrgud kinni panna (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wifi võrgust on loobunud ka üks muusikafestival, aga seda hoopis teistel eesmärkidel
Wifi võrgust on loobunud ka üks muusikafestival, aga seda hoopis teistel eesmärkidel Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kaitsepolitsei soovitab Eesti riigiasutustel kinni panna asutusesisesed wifi-võrgud, kuna Venemaa riiklikud struktuurid on asunud ära kasutama nende haavatavusi.

Kaitsepolitsei viitab oma täna avaldatud aastaraamatus ühele Hollandis tuvastatud juhtumile, kus Venemaa riiklikud struktuurid on kasutanud wifi-võrkude haavatavusi, saates vajadusel oma inimesed välisriiki, sihtmärgiks oleva hoone vahetusse lähedusse.

«Turbekorraldajate vaatepunktist on esmatähtis oma wifi-võrkude turvamine ning seal toimuva seire. Vältida tuleks wifi lubamist asutuste sisevõrkudes. Kui see on möödapääsmatu, siis peab kindlasti kasutama täiendavaid turvameetmeid ja tagama logide säilimise,» seisab kapo aastaraamatus.

Kasutaja vaatepunktist tuleb kapo hinnangul tundliku ja kaitset vajava teabe käitlemisel wifi-võrgu puhul alati arvestada pealtkuulamise ning pahatahtlike süstimisrünnete võimalusega.

Kapo soovitab ka välisreisil olijatele, et alati on mõistlikum eelistada telekomi mobiilset andmesidet. «Kui on vajadus siiski wifi-võrku ühenduda, siis on mõistlik eeldada, et kergelt ligipääsetav võrk on ka kergelt haavatav ja kuritarvitatav,» märgib kapo.

Venemaa Föderatsiooni riiklikult juhitud küberoperatsioonid ei läinud kapo teatel möödunud aastal täielikult mööda ka Eestist. Võltsitud ja pahavara sisaldava e-kirja said 2018. aastal mitu Eesti riigiasutust.

Nii näiteks kasutas ründaja ühe kirja sisus võltsitud kutset, mille oli justkui saatnud Türgis asuv NATO kompetentsikeskus. Kirja saatja e-posti aadressi võltsimisega ründaja seekord liiga palju vaeva ei näinud ja see võiks hoolikamal vaatlusel kirja saajas alati kahtlust äratada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles