Veerand Tallinna börsiaktsiaid kuulub ei tea kellele

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tallinna börsil kaubeldavatest aktsiatest veerandi omanikku on väga raske tuvastada.
Tallinna börsil kaubeldavatest aktsiatest veerandi omanikku on väga raske tuvastada. Foto: Tairo Lutter

Peagi pärast seda, kui Helsingi börs oli sajandivahetusel Tallinna börsi üle võtnud, muutusid meie börsiettevõtete aktsiaraamatud avalikuks nagu Soomes. Tänu sellele on meil üks läbipaistvaimaid aktsiaturge maailmas. Pea kaks aastakümmet on igaühel olnud võimalik vaadata, kui palju kellelgi ükskõik millise börsiettevõtte aktsiaid on, isegi kui inimesel on vaid üks aktsia.

Siiski pole võimalik tuvastada päris kõiki aktsionäre – enam kui veerand (täpsemalt 27 protsenti) Tallinna börsiettevõtete aktsiate omanikest varjub kliendikonto taha. Neile kuuluvate aktsiate turuväärtus on kokku üle 700 miljoni euro, sellal kui Tallinna börsiettevõtete koguväärtus on 2,7 miljardit eurot.

Väärtpaberikontod jagunevad omaniku- ja esindajakontodeks.

Omanikukonto on peaaegu kõigil kohalikel institutsionaalsetel ja väikeinvestoritel. See konto on registreeritud tegeliku kasusaaja nimele ja seda kasutatakse selle isiku väärtpaberite hoidmiseks.

Esindajakonto on väärtpaberikonto, millel esindaja hoiab mõnele teisele isikule kuuluvaid väärtpabereid. Registrisse kantakse sel juhul esindaja andmed, kuid mitte esindatavate ehk väärtpaberite tegelike omanike andmeid.

«Esindajakonto on lihtsalt üks võimalus, kuidas väärtpabereid hoida,» selgitas Swedbank Balti aktsiate vahenduse üksuse juht Andres Suimets. «Tihtilugu on näiteks välismaa institutsionaalsel kliendil nii lihtsam – ta saab kasutada oma tavapärast panka, kellel on konkreetsel turul esindajakonto, selle asemel, et tulla mõne meie depositooriumi kontohaldurpanga kliendiks ja avada siin omanikukonto.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles