Rootsi leht: Euroopa Keskpank on alustanud Swedbanki suhtes uurimist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Euroopa Keskpank on alustanud uurimist, kas Swedbanki Eesti üksus täitis rahapesu vastaseid nõudeid, vahendab ERR Rootsi päevalehte Dagens Nyheter. 

Dagens Nyheteri andmetel on Rootsi finantsinspektsioon edastanud Euroopa Keskpangale Swedbanki koostatud raporti Eesti üksuses toimunu kohta. Rootsi finantsinspektsioon ei soovinud aga võimalikku uurimist Reutersi uudisteagentuurile kommenteerida.

Ajalehe allika kohaselt on Euroopa Keskpank huvitatud, kui hästi Swedbanki Eesti üksus teadis, kes nende kliendid on. Samuti märkis allikas, et kõige tõenäolisemalt annab Euroopa Keskpank pangale paar kuud aega, et võimalike puuduseid kõrvaldada.

Kuivõrd Rootsi ei ole eurotsoonis, siis Swedbank ei kuulu Euroopa Keskpanga jurisdiktsiooni alla. Samas Swedbanki Eesti üksus jällegi kaudselt kuulub, seda enam et Eesti Swedbank on Eestis süsteemselt oluline pank.

Euroopa Keskpank ei tegele otse rahapesu uurimisega, vaid sellega peaksid tegelema muud asutused. Küll saab Euroopa Keskpank uurida, kas pangad on rakendanud olemasolevaid regulatsioone.

Rootsi ringhääling SVT kajastas veebruaris, et Swedbanki ja Danske Banki Eesti filiaali kontode vahel liikus vähemalt 40 miljardit Rootsi krooni ehk umbes 3,8 miljardit eurot kahtlast raha. 

Eelmise nädala reedel astus tagasi Swedbanki nõukogu esimees Lars Idermark ning 28. märtsil vallandas Swedbanki nõukogu firma presidendi ja tegevjuhi Birgitte Bonneseni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles