Minister kutsub uljaid Sõnajalgu korrale: lõpetage ebaseaduslik ehitus (24)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres ja Oleg Sõnajalg Eleoni Lool asuvas koostetehases
Andres ja Oleg Sõnajalg Eleoni Lool asuvas koostetehases Foto: Raul Mee/Mollusk Media

Viimaseid päevi ametis olev keskkonnaminister Siim Kiisler kutsus vendasid Sõnajalgasid üles mõistlikkusele, et nad jätaksid trikitamise ja lõpetaksid ebaseaduslikult tuulepargi ehitamise Aidus.

Eesti ühe suurima, Aidu tuulikupargi ehitus jäi seisma paari aasta eest, kui Ida-Viru maavalitsus vaidlustas 2015. aasta kevadel Oleg ja Andres Sõnajala ettevõttele OÜ Aidu Tuulepark välja antud ehitusload. Kohus peatas tuulikute püstitamise kaks aastat hiljem. Kehtetud on need seniajani.

Nagu Põhjaranniku loost selgub, avastasid Sõnajalad sel kevadel aga kavala nipi, kuidas keelust mööda minna. Nad jätkasid tuulepargi ehitust lihtsalt teise ettevõtte, Eleon Greeni (endise nimega OÜ Kindel Vara) kaudu, kellele Maidla vald andis Aidu tuulepargi rajamiseks ehitusloa juba 2013. aastal.

Sõnajalgade sõnul informeerisid nad tööde jätkamisest nii vallavalitsust kui ka justiitsministrit. Viimane omalt poolt tagasisidet andnud ei ole (see on ekslik väide, kuna justiitsministeerium on neile vastanud ning teatanud, et Aidus ehitustöödega jätkamine pole seaduslik-toim) ning kuna keegi pole olemasolevat luba kuskil vaidlustanud, saab ehitustöid jätkata, on Andres Sõnajalg kindel.

Keskkonnaministri Siim Kiisleri sõnul asjad siiski päris niimoodi ei käi. Ta põhjendas, et ehitada saab ainult maa omaniku loal, ja maa omanik keskkonnaministeerium pole Sõnajalgadele luba andnud. Lisaks juhtis minister tähelepanu, et ajal, mil vennad said vallalt 2015. aastal uue ehitusloa, kaotas vana kehtivuse.

«Kuna 2013. aastal väljastatud ehitusload ei kehti ja 2015. aastal väljastatud ehituslubade kehtivuse on kohus peatanud, siis  kinnisasjadel toimuv ehitustegevus on ebaseaduslik,» rõhutas Kiisler. Seetõttu paneb ta Sõnajalgadele südamele, et nad lõpetaksid ehitustegevuse kuni jõustunud kohtulahendi saamiseni.

Andres Sõnajalg ei olnud sellega sugugi päri. Ta väitis, et riik on tuulepargi rajamiseks seadnud hoonestusõiguse ning tuulikud on hoonestusõiguse oluliseks osaks, mistõttu on väide maaomaniku täiendava nõusoleku nõudest eksitav.

Sõnajalg lisas, et ühele isikule väljastatud ehitusload ei kaota kehtivust teisele isikule ehituslubade väljastamisega. «Ehituslubade kehtivust on kinnitanud ehitusload väljastanud pädev haldusorgan – kohalik omavalitsus. Seega on tegemist seadusliku tegevusega,» kinnitas ta.

Sõnajalad on plaaninud Aidusse püstitada 30 kolmemegavatist tuulikut.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles