Reformierakonna raskekahurvägi andis pensioniplaani pihta turmtuld (19)

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Zoltan Mathe / EPA

Laupäeval selgus, et Keskerakonnna, EKRE ja Isamaa liit otsustas, et II pensionisammas saadetakse kapitaalremonti. Reformierakonna endised rahandusministrid peavad plaani naeruväärseks ja kahjulikuks.

Seejuures pensionikogujale muutub olukord piltlikult kolm korda keerulisemaks, sest kui seni tuli otsustada vaid fond, kuhu raha koguda, siis nüüd tuleb otsustada, kas koguda, kuhu koguda, millal koguda ja kuidas koguda.

Kuigi sambaga liitumine jääb kohustuslikuks, siis tekib võimalus ka II pensionisambasse kogumine lõpetada, samuti tekib vastupidine võimalus II sambaga liituda ning lisaks võimalus koguda pensioni fondi asemel oma investeerimiskonto kaudu.

Reformierakonna endised rahandusministrid Aivar Sõerd ja Maris Lauri andsid värske valitsusliidu plaani pihta aga turmtuld.

Sõerdi hinnangul selgub sõlmitud leppe tekstist, et teisest sambast saab avalduse alusel välja astuda või kanda seni kogutud finantsvarad investeerimiskontole, kust saab samuti need varad välja võtta.

«Inimesi, kes ise investeerimisega tegeleb, on liiga vähe. Näiteks praegu on II sambaga liitunuid üle 700 000, aga Tallinna väärtpaberiturul on vaid ca 36 000 eraisiku kontot. Teiseks, kui teisest sambast kogutud vara välja võtma hakatakse ja ilmselt hakatakse, siis peavad pensionifondid muutma oma investeerimisstrateegiat. Investeeringuid tuleb tegema hakata lühiajalistesse ja likviidsematesse varadesse. Näiteks noteeritud võlakirjadesse, nõudmiseni hoiustesse ja likviidsematesse, aga väiksema tootlusega aktsiatesse. See aga tähendab veel väiksemat pensionifondide tootlust kui seni,» kirjutas Sõerd.

Tema hinnangul võtab sambaremondi tulemusel suur hulk inimesi seni kogutud vara välja ja lõpetab investeerimise, need aga, kes jätkavad, peavad leppima väiksema tootlusega.

Lauri kirjutas sotsiaalmeedias, et tema saab II pensionisamba lammutamisest aru järgnevalt. «Oled pannud ise aastate jooksul sisse näiteks 1000 eurot (see on see 2% osa), riik on lisanud sellele 2000 eurot (4% osa). Kokku on sees seega 3000 eurot. Siis võtad välja 3000 ja maksad sellelt 20% tulumaksu (muidugi kui oled vastavas maksuvahemikus, võid ka enam maksta) ehk 600 eurot ja kätte saad 2400 eurot. Võid korrata: astud uuesti II sambasse, kogud mõned aastad ja võtad jälle raha välja. Võimalik välja arvutada optimaalne tase, seda küll lühiajalises vaates. Lühiajaline küll seniks, kuni töötad.

Siis lähed pensionile. I samba pension on väike: 20% asemel oled kogunud 16% pealt pensioniõigust ja säästudest oled maksnud võlgu ning lihtsalt hästi elanud. II sambast ei tule midagi (optimeeritud liitutmine-väljumine), III sambast ka mitte, sest tõenäoliselt pole sa sinna kogunud. 

Kinnisvara? Sul on su oma korter/maja, mida sa loomulikult müüa ei saa ja välja üürida ka mitte. Eriti hull on seis, kui elad mõnes juba nõukogude ajal ehitatud hoones, mis on nii amortiseerunud, et keegi seda enam ei renoveeri ega osta ka. 

Lapsed? Neil on omal lapsed, kodulaen ja soov säästa pensionieaks (mille vajalikkust nad loodetavalt su enda pealt näevad). Maksukoormus on tõusnud korralikult, sest tööealisi ja vaid pisut enam neist, kes ei tööta. Nii et kui oled vähegi südametunnistusega vanem, siis on sul piinlik oma lastelt palju abi küsida. Eks nad aitavad vajadusel, aga saad isegi aru, et oled koormaks.»

Lauri lisas, et ärgu keegi hakaku seletama, kuidas kõik Eesti inimesed on nii targad, et võtavad II sambast raha välja ja hakkavad ise investeerima. «Välja võtavad küll (eelkirjeldatud skeem teeb selle ka eriti ahvatlevaks), kuid investeerima ei hakka. Ei ole eestlased targemad ungarlastest, poolakatest ega ameeriklastest (kel ka pole suures osas pensionisääste).»

Mida lubab uus valitsusliit? Loe väljavõtet koalitsioonilepingust:

Pensioni II samba reform
 
  • Säilitame teise pensionisamba ja selle poolt pakutavad teenused.
  • Vaatame üle pensionifondide haldustasud, teise samba väljamaksete korra pensioniikka jõudmisel ning kindlustuslepingute sõlmimise ja lõpetamise tingimused.
  • Me ei muuda kogumispensioni süsteemiga liitumise korda ning inimesed, kellel on kehtiva seaduse järgi kohustus süsteemiga liituda, liidetakse süsteemiga ka edaspidi automaatselt.
  • Kaalume tööandja poolt töötajatele pensioni kogumise võimaluste soodustamist.
 

Võtame 1. jaanuariks 2020 vastu seadusemuudatused, millega:

  • Teise pensionisambaga liitunud ja tulevikus liituvad inimesed saavad õiguse teise pensionisamba skeemist avalduse alusel väljuda. Väljunud inimesi koheldakse analoogselt nendega, kes ei ole teise sambaga liitunud. Selleks töötame välja väljamaksmise tingimused ja korra. Väljamaksed teise samba pensionifondidest tehakse pärast avalduse esitamist kahe aasta jooksul ning neilt tasutakse tulumaks.
  • Teise samba pensioni kogumist jätkavad inimesed saavad õiguse esitada avaldus, mille alusel kantakse teise sambasse tehtavad maksed (2%+4%) edaspidi teise samba fondi asemel otse inimese investeerimiskontole.
  • Teise pensionisambasse kogutud vara võimaldatakse kanda pensioni koguja investeerimiskontole. Väljamaksed teise samba fondidest investeerimiskontole tehakse pärast avalduse esitamist kahe aasta jooksul, fondide vahetamisega samadel tähtaegadel.
  • Investeerimiskontolt vahendite väljavõtmine on võimalik igal ajahetkel. Vahendite väljavõtmisel tuleb tasuda tulumaks.
  • Laiendame investeerimiskonto kasutamise võimalusi.
  • Inimestele, kes ei ole teise samba süsteemiga liitunud või on süsteemist väljunud, antakse õigus sellega liituda.
Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles