Analüüs: palgad jäävad hindadest kiiremini kasvama (5)

BNS
Copy
Raha.
Raha. Foto: Elmo Riig

LHV majandusanalüütiku Kristo Aabi sõnul kasvasid palgad märtsis aastavõrdluses kaks korda kiiremini kui kaupade hinnad, taoline palgakasvu tempo võib tema hinnangul jätkuda veel mõnda aega. 

Tarbijahinnaindeks tõusis märtsis võrreldes eelmise aasta sama kuuga 2,3 protsenti ning võrreldes veebruariga 0,3 protsenti. «Tarbijahindade kallinemisesse panustas taas enim energiahindade tõus ehk suurenesid inimeste kulutused eluasemele,» ütles Aab BNS-ile.

Analüütiku hinnagul on ettevaates kõige keerulisem prognoosida nafta hinna liikumist maailmaturul, millel on Eesti hinnatasemele olnud alati suur mõju. «See on meie tarbijakorvis ka üks volatiilsemaid komponente. Samuti ei ole veel täit kindlust uue koalitsioonileppe sisu osas, mis käesoleva aasta inflatsiooni tõenäoliselt ei mõjuta küll aga võib selle mõju avalduda järgmistel aastatel,» märkis Aab. 

Rahandusministeeriumi ja Eesti Panga värskete majandusprognooside kohaselt jääb hinnakasv tänavu 2 protsendi lähedale. Täpsest numbrist on analüütiku arvates olulisem indikatsioon, et inflatsioon aeglustub võrreldes eelmiste aastatega, mis on tasapisi jahtuvale majandusele iseloomulik

«Inflatsiooniprognoose 2020. aastaks ja edasi ei ole praegu mõtet üleliia tõsiselt võtta, sest nii siseriiklikult kui globaalselt on üleval mitmeid lahendamist vajavaid küsimusi, mis kõik võivad hinnakasvu nii meil kui mujal mõjutada mõlemas suunas,» lisas LHV majandusanalüütik.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles