Warren Buffetti ettevõtted hakkavad lõpuks tasapisi koostööd tegema

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Warren Buffett.
Warren Buffett. Foto: Nati Harnik / AP/Scanpix

Legendaarse investori Warren Buffetti juhitav Berkshire Hathaway portfellis on kümneid ja kümneid ettevõtteid, mis on aastakümneid oma äri ajanud üksteisest täiesti sõltumatult. Nüüd on hakanud see tasapisi muutuma, kirjutab The Wall Street Journal.

Berskhire allüksuste tippjuhid käivad nüüd regulaarselt koos ning vahetavad kogemusi strateegiate ning tegevuste kohta. Mõned ettevõtted on hakanud isegi koostööd tegema saamaks soodushindu toorainete ja reisikuludelt. Möödunud aastal kohtusid enam kui 40 Berkshire ettevõtte juhti konglomeraadi Omahas asuvas peakorteris.

Sisemine koostöö, millest ettevõtete juhid räägivad avalikult harva, annab aimu, milliseks võib Berkshire Hathaway kujuneda siis, kui ettevõtet ei juhi enam Warren Buffett, kirjutab majandusleht.

Eelmisel aastal hakkasid Berkshire tütarettevõtete juhid raporteerima mitte enam Buffettile, vaid tema alluvatele Ajit Jainile ja Greg Abelile. Lisaks on kolmandiku tütarettevõtete juhid vahetanud viie viimase aasta jooksul tegevjuhti või varasem tegevjuht on taandunud nõukogu esimehe ametikohale, andes märku põlvkondade vahetumisest.

«Ehkki me oleme erinevates tööstusharudes ja meil on erinevad ärimudelid, on väga palju, mis meid ühendab,» ütles majanduslehele Berkshire ehitusmaterjalide tootja John Manville juht Mary Rhinehart. «Miks me ei võiks ära kasutada kogu Berkshire Hathaways olevat talenti,» lisas ta.

Samal ajal kui paljud teised konglomeraadid, kui nad ostavad tütarettevõtteid, kombineerivad allüksusi ja otsivad kokkuhoiukohti, siis Berkshire pole seda teinud. Näiteks elamuehitaja Clayton ei pea ostma telliseid samuti Brekshire Hathaway’sse kuluvalt Acme Brickilt.

Nüüd teevad Berkshite suuremat koostööd kui eales varem. Koostöö algas 2013. aastal.

Sellel aastal hakkasid 60 Berkshire tütarettevõtte juhti kohtuma kord aastas Omahas, et arutada ees seisvate väljakutsete, nagu näiteks küberturvalisus ja tööjõud üle.

Warren Buffett ise suhtub Berkshire tütarettevõtete koostöösse suhteliselt leigelt.

«Mul on hea meel seda näha, aga ma ei soodusta seda,» ütles ta möödunud nädalal. Buffett otsib ülevõtmiseks hästi juhitud ettevõtteid ja jätab need iseseisvaks, lastes ettevõtete juhtidel iseseisvalt välja töötada oma strateegiad, tasustamisskeemid ja boonused. Berskhire tütarettevõtetes töötab kokku peaaegu 390 000 inimest.

«Parim koostöö on vabatahtlik,» toonitab Buffett. «See ei ole ka kultuuri muutus. See on omamoodi märk kultuurist. See tähendab, et töötajad mõtlevad tegelikult ka nagu omanikud ja viivad põhimõtteliselt ellu oma iseseisvust,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles