Swedbanki nõukogu esimees astus tagasi

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Swedbanki ajutine tegevjuht Anders Karlsson (vasakul) ja nüüdseks endine nõukogu esimees Lars Idermark möödunud nädalal pärast aktsionäride üldkoosolekut pressikonverentsi andmas.
Swedbanki ajutine tegevjuht Anders Karlsson (vasakul) ja nüüdseks endine nõukogu esimees Lars Idermark möödunud nädalal pärast aktsionäride üldkoosolekut pressikonverentsi andmas. Foto: Henrik Montgomery / AFP

Swedbanki nõukogu esimees Lars Idermark teatas reedel, et lahkub ametist, kuna panga rahapesukahtlustusega kaasneva meedia tähelepanu tõttu on tal keeruline keskenduda põhitööle ja juhtida Rootsi metsanduskontserni Södra.

«Seetõttu olen otsustanud, et parim alternatiiv on nõukogu juhi positsioonist loobuda,» ütles ta. Uueks nõukogu esimeheks saab senine nõukogu aseesimees Ulrika Francke.

Idermarki sõnul on pingelise olukorra tõttu olnud raske leida tuge faktidele ja parandada otseseid vigu. «Lisaks peame alati austama panga privaatsust ning kohaldatavaid seadusi ja eeskirju, mida pank peab järgima turgudel, kus ta tegutseb. See on suhtlust muutnud veelgi keerukamaks,» märkis Idermark.

Swedbanki nõukogu kutsus möödunud nädalal ametist tagasi panga tegevjuhi Birgitte Bonneseni. Suurimad aktsionärid nõuavad aga terve juhatuse vallandamist.

Möödunud kolmapäeval Swedbanki peakontorit läbi otsinud Rootsi majanduskuritegude büroo teatas, et panka kahtlustatakse lisaks siseteabe avaldamisele ka suuremahulises pettuses.

27. veebruaril teatas Rootsi majanduskuritegude uurimise ameti peaprokurör Thomas Langrot, et otsustas algatada Swedbanki kohta eeluurimise siseteabe loata avaldamise kahtluse kohta. «Ma olen algatanud eeluurimise, sest meil on alust arvata, et 15 suurimale aktsionärile edastati siseteavet enne seda, kui SVT loo avaldas,» ütles Langrot.

Nüüd on eeluurimine laienenud nii vaadeldava ajaperioodi kui kahtlustuste osas. Nimelt kahtlustatakse Swedbanki ka suuremahulises pettuses. Uurimise käigus on prokurör ning finantsturgude amet uurinud panga poolt avaldatud börsi- ja pressiteateid perioodil 23. oktoober. 2018 kuni 20. veebruar 2019.

«Kogutud informatsioon näitab, et Swedbank andis eksitavat informatsiooni nii avalikkusele kui börsile selles osas, mida pank teadis rahapesukahtlusest Swedbankist ja Balti riikides,» ütles Langrot. Käimasolev uurimine näitab, kas tegemist on pettusega ning kes peaksid selle eest vastutuse võtma.

Majanduskuritegude büroo rõhutab, et nende uurimine ei puuduta võimalikku rahapesu, vaid börsi ja avalikkuse eksitamist ning siseteabe loata avaldamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles