Pariisis läheb oksjonile revolver, millega Vincent Van Gogh võttis väidetavalt oma elu

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Revolver, millega Van Gogh võis ennast tappa.
Revolver, millega Van Gogh võis ennast tappa. Foto: Stephane Briolant / AP

Prantsuse oksjonimaja Auction Art kavatseb müügile panna revolvri, millega vähemalt nende sõnul võttis legendaarne maalikunstnik Vincent Van Gogh enda elu.

7mm revolver läheb enampakkumisele 19. juunil ning oksjonimaja loodab selle müügilt teenida kuni 60 000 eurot. Auction Art esindajate sõnul on tegu kunstimaailma kõige kuulsama relvaga.

Revolver avastati 1965. aastal Põhja-Prantsusmaal asuvast Auvers-sur-Oise külast, kus laialt levinud teooria järgi tulistas Van Goh ennast 1890. aastal rindu. Ta suri kaks päeva hiljem. Revolvrit müüb kohaliku kõrtsmiku perekond, kelle juures veetis Van Gogh oma elu viimased kuud.

Perekonna sõnul laenas Van Goh revolvri kõrtsipidajalt ning suundus sellega seejärel põllule, kus ta ennast tulistas. Kunstnik elas lasu üle ning naasis veel sellel samal õhtul oma kõrtsituppa tagasi. Ta suri saadud haavadesse 36 tundi hiljem. Van Goh oli tuntud enese vigastamise poolest. Mees lõikas 1888. aastal isegi oma kõrva maha.

Mitmete ajaloolaste sõnul ei vasta enesetapu teooria siiski tõele ja samuti on väidetud, et teda tulistasid kogemata kaks revolvriga mängivat teismelist noormeest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles