Eesti suurima munatootja farmist avastati salmonellabakter (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dava Foods müüb Eesti suurimates kaubanduskeskustes mune Eggo nime all.
Dava Foods müüb Eesti suurimates kaubanduskeskustes mune Eggo nime all. Foto: DAVA Foods

Eesti suurima munatootja Dava Foods Estonia ASi farmikompleksi ühest kanalast tuvastati salmonellabakter. Ettevõtte sõnul pole poelettidele ega tarbijateni ühtegi nakatunud muna aga jõudnud.

«Loomulikult tunneme end halvasti. Enne lihavõtteid toodang väheneb,» ütles Dava Foodsi juht Vladimir Sapožnin. Kuigi rahalist kahju pole kokku löödud, ulatub see tõenäoliselt paarisaja tuhande euro kanti. 

Tallinna lähedal Lool tegutsev Dava Foods on tavalisele poekülastajatel tuntud eelkõige kaubamärgi Eggo kaudu. Enne 2016. aasta algust turustas ettevõte samu mune veel Talleggi sildi all. 

Ebameeldiv üllatus tabas Sapožninit paar nädalat tagasi, 19. märtsil, mil regulaarse enesekontrolli käigus võetud salmonellabakteri proov osutus ühes farmis kuuest positiivseks. Kuni tänaseni ootasid nad veterinaar- ja toiduametilt lõplikku kinnitust, mis ennelõunal saabus.  

Tapale läks 54 000 kana

Sapožnin rõhutas, et bakter avastati vaid kanadel, mitte munadel. «Ka täiendavad kontrolli tulemused munadest osutusid negatiivseks,» kinnitas ta. Kuna oht siiski püsib, korjasid nad konkreetse farmi munad liinilt maha. Neid kasutatakse edaspidi munamasside valmistamiseks või toiduainetööstuses. «See on lubatud,» märkis ta. 

Sapožnin rõhutas korduvalt, et tarbijad ei pea muretsema, kuna farmist pole pärast bakteri leidmist mune välja saadetud ega kauplusekettidele turustatud. Nad on ka pärast 19. märtsi võtnud farmidest, munadelt, kanade väljaheidetest, sorteerimis- ja pakkimisseadmetelt võtnud proove ja kõik need on osutunud negatiivseks, kinnitas juht. 

Kokku elab Dava Foodsi kuues farmis igapäevaselt umbes 270 000 kana. Seetõttu pole ühe farmi nakatumine ja 54 000 kana tapmine veel ettevõtte jaoks fataalne. «Muidugi on see suur löök, kuid tegutseme ja toimetame edasi,» kinnitas Sapožnin.

Munatootjat päästabki see, et kõik nende  farmid on eraldi tootmisüksused ning munad ladustatakse eraldi. «Farmist, kust salmonella-bakter avastati, koguti munad kokku ning neid müüki ei ole pärast proovi võtmist jõudnud,» kordas juht.

Praegu on tema sõnul kõige olulisem tagada tarbijate ohutus tulevikus. Selle tarvis on nad oluliselt tõhustunud bioohutuse nõudeid. Samuti võtavad nad munadelt ja kanadelt tihendamalt proove. Sapožnin lubas teha igakülgset koostööd veterinaar- ja toiduametiga. «Oleme nendega pidevas suhtluses, et selgitada välja võimalik salmonelloosi tekkepõhjus,» ütles Sapožnin.

Kehtestati ranged piirangud

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda ütlesid, et nad kehtestasid kanalale kohe mitmed piirangud, muu hulgas keelati juurde tuua ja välja viia uusi linde ning mune.

«Ettevõte oli teadlik, kuidas sellistes olukordades käituda ja tegi ametiga igakülgset koostööd, võttes kasutusele kõik vajalikud meetmed, et tekkinud olukorda lahendada,» lisas Kalda. 

Ta ütles, et nakatunud lindla munakanad reeglina tapetakse ja lindudelt pärinev liha kuumtöödeldakse viisil, mis tagab salmonella hävimise. Pärast nakatunud lindude tapmisele saatmist eemaldatakse lindlast sõnnik, lindla puhastatakse, pestakse ja desinfitseeritakse. Lindla inventar, abiruumid ja veovahendid pestakse ja desinfitseeritakse.

Dava Foodsi farmist leitud bakteri tüvi saadeti uurimiseks Tartu veterinaar- ja toidulaboratooriumisse. Sealt eelmisel nädalal saadud vastus näitas, et tegemist on Salmonella Infantisega, mis võib põhjustada bakteriaalset toidumürgitust.

Kalda kinnitas, et tänu ettevõtte poolt kasutusele võetud rangetele kontrollimeetmetele nakatunud tooted tarbijateni ei jõudnud.

Eesti suurim munatootja

Eggo munade tootja, ärinimega Dava Foods Estonia AS, on Eesti suurim munatööstus. Ettevõtte kuue kanalaga farm mahutab kokku 330 000 kana. Iga päev munevad kanad umbes 250 000 värsket valget muna. Firma sai 2017. aastal 8,7 miljoni eurose käibe juures veerand miljonit eurot kahjumit.

Dava Foods Estonia AS kuulub Skandinaavia suurimasse kooremuna tootmise ja müügiga tegelevasse kontserni DAVA Foods, mille käive 2017. aastal oli 171 miljonit eurot.

Ühe munatootja allakäik

Siinkohal tasub meenutada ka üht teist lugu. Möödunud aasta oktoobris teatas veterinaaramet, et Lõuna-Eesti munatootja Sanlind OÜ kõik munad võivad olla nakatunud salmonellabakteriga. Erinevalt Dava Foodsist läks neil palju täbaramalt, kuna väidetavalt olid nakatunud munad juba ka poelettidele jõudnud.

Veterinaaramet kehtestas firmale karmid sanktsioonid ning keelas kanade ja munade liikumise farmidest välja. Tapale tuli saata tervelt 200 000 kana. Riburadapidi lõpetasid Sanlind OÜga koostöö partnerid ja suuremad jaeketid. 

Kuigi vahepeal lootis firma juht Andres Puksov, et nad suudavad aasta alguses uued tibud võtta ja tootmisega jätkata, seda siiski ei juhtunud. Ta kurtis, et Eestis ei saa kanasid kindlustada ega vaktsineerida, samas on turg ja kõik senised kliendid läinud teistele. Ta loobus. 

Sanlind OÜ käive oli enam kui 3,7 miljonit eurot. Ettevõte andis enne sulgemist tööd 16–17 inimesele.

Mis on salmonella ja kui ohtlik see on?

Salmonella bakterid on looduses laialt levinud mikroorganismid, mis esinevad loomade seedetraktis, aga ka linnumunades, toorpiimas ja mujal loomsetes ning mitteloomset päritolu toiduainetes.  

Salmonella levib inimesele suu kaudu. Salmonella ei levi õhu kaudu. Salmonella on toidul märkamatu ega muuda toidu lõhna ja maitset.

Salmonella satub suhu pesemata kätelt, samuti pooltoore muna või liha söömisest.

Salmonelloosi haigestumise iseloomulikud tunnused on kõhulahtisus, oksendamine, palavik ja nõrkus. Kindlasti on vajalik pöörduda arsti poole. Eriti tundlikud on lapsed, vanurid ning nõrgenenud vastupanuvõimega isikud. Haigus võib kulgeda ka nii, et ühtegi sümptomit ei ole või on need väga kerged. Salmonelloos võib kulgeda ka väga raskelt.

Haigestumisel tindlasti tuleks pöörduda arsti poole, et saada ravi ja vältida haiguse levitamist teistele inimestele.

Allikas: veterinaar- ja toiduamet

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles