Maailmarekord: üle poole Norras müüdud uutest autodest olid märtsis elektrilised (5)

Rait Piir
, reporter
Copy
Nissan Leaf laadimas.
Nissan Leaf laadimas. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA

Norral on õnnestunud saavutada vägagi keskkonnasõbralik maailmarekord: pea 60 protsenti märtsikuus müüdud uutest autodest olid üleni elektrilised, mis näitab, et riigis on alanud tõeline elektriautode buum. Norra plaanib lõpetada fossiilsetel kütustel töötavate autode müügi täielikult juba 2025. aastal.

Elektriautode võidukäigule aitavad Norras kaasa kõrged maksud, mis on kehtestatud diisel- ja bensiinimootoriga autodele. Elektriautod on samadest maksudest vabastatud. Taoliste seaduste tõttu on lendu läinud näiteks Teslade ja Nissan Leaf mudelite müük. Kõvasti on kannatada saanud aga näiteks Toyota ja Daimleri äri.

Kui 2017. aastal moodustas elektriautode müük kogu Norra turust 20,8 protsenti, siis 2018. aastal oli see number juba 31,2 protsenti. Norra oli juba toona elektriautode müügis kõigist teistest riikidest pikalt ees, kuid selle aasta märtsikuu seisuga moodustab elektriautode müük 58,4 protsenti kõigist müüdud autodest.

Sisepõlemismootoriga uute autode müük moodustas Norras märtsikuus ainult 22,7 protsenti kogu turust, mis on ajaloo kõige madalam tulemus.

Elektriautode müüjad pole suutnud Norras siiani nõudlusega sammu pidada, kuid Tesla on hakanud kiirendama oma Model 3 tarnimist ning Audi on lasknud müüki oma uue e-tron elektrimaasturi. Mõlemad faktorid mõjutasid tõenäoliselt tugevalt märtsikuu tulemusi. Kõige müüdum mudel möödunud aastal oli aga Nissan Leaf.

Norra elektriautode liidu sõnul muutuvad müüginumbrid iga kuu, kuid nad prognoosivad, et umbes pool 2019. aastal Norras müüdavatest uutest autodest saavad olema elektrilised.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles