WTO globaalsest kaubandusest: fakt, et meil pole täna häid uudiseid, ei tohiks kedagi üllatada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) juht Roberto Azevedo.
Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) juht Roberto Azevedo. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Globaalne kaubandus kasvab 2019. aastal mullusega võrreldes ilmselt aeglasemalt ning selle taga on pingete laialdane levik ja majanduslik ebakindlus, teatas Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO).

WTO ennustas algselt rahvusvahelisele kaubandusele sellel aastal 3,7 protsendist kasvu, kuid vähendas selle hiljem 2,6 protsendile. Eelmisel aastal oli kasv 3 protsenti.

«Fakt, et meil pole täna häid uudiseid, ei tohiks üllatada kedagi, kes on viimase 12 kuu jooksul lehte lugenud,» ütles WTO peadirektor Roberto Azevedo ajakirjanikele Genfis.

WTO viitas aastaprognoosis taas süsteemsetele ohtudele, mis võivad häirida maailmamajandust. Eelkõige toodi välja Hiina-USA kaubandussõda.

On vihjeid, et Washingtoni-Pekingi kaubanduskõnelused võivad tariifisõja lahendada, kuid võimaliku leppe ajakava ei ole endiselt selge.

Küsimusele, kas maailma kahe suurima majandusega riigi tülist tuleb kumbki pool välja võitjana, vastas Azevedo, et «selles on palju kaotajaid».

Ta märkis, et seetõttu on «aina pakilisem», et pinged leiaksid lahenduse.

Teisipäevane prognoos tugineb eeldusel, et tuleval kahel aastal kulgeb Brexit «võrdlemisi sujuvalt», ütles WTO majandusteadlane Coleman Nee.

Kui Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust lahkumisleppeta või käiku läheb mõni muu stsenaarium, siis mõjutab see ka maailmakaubandust, lausus Nee.

«Olukord on niivõrd voolav. Peame ootama ja vaatama, mis lõpptulemus on,» enne kui saame täpselt aru Brexiti mõjust maailmakaubandusele, ütles ökonomist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles