Finatsinspektsioon hakkas Swedbanki peakontorit kontrollima (1)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki hoone Liivalaia tänaval
Swedbanki hoone Liivalaia tänaval Foto: Erik Prozes / Postimees

Finantsinspektsioon läks täna kontrollima Swedbank Eesti peakontorit seoses 21. veebruaril algatatud uurimisega.

Finantsinspektsiooni pressiesindaja Livia Vosman kinnitas, et tegemist on tavapärase kontrolliga, mida sooritatakse uurimiste vältel. Kontrolli käigus tutvutakse dokumentidega ning räägitakse kohapeal Swedbanki töötajatega. Kui kaua kontroll kestab, ei osanud Vosman öelda. «See sõltub uurimistulemustest,» lisas ta. 

Eesti ja Rootsi finantsjärelevalve leppisid 21. veebruaril kokku ühisuurimise alustamises Rootsi rahvusringhäälingu SVTs avaldatud informatsiooni kontrollimiseks. Uurimises on lubanud osaleda ka Leedu keskpank, aidates vajadusel Rootsi ja Eesti järelevalvet vajaliku informatsiooniga.

Ringhääling SVT kajastas veebruaris, et Swedbanki ja Taani panga Danske Bank Eesti filiaali kontode vahel liikus vähemalt 40 miljardit Rootsi krooni ehk umbes 3,8 miljardit eurot kahtlast raha.

Rootsi finantsjärelevalve peadirektor Erik Thedéen ütles uurimise algatamist kommenteerides, et SVT avalikustatud info on väga tõsine. «Vaatame koos oma Eesti kolleegidega iga kivi alla, et olukorda igakülgselt hinnata.»

Eesti finantsinspektsioon juhatuse esimees Kilvar Kessler lisas, et rahapesu riskidega tegelemine on olnud Eesti finantsjärelevalve prioriteet 2014. aastast alates. «Oleme selle ajaga tuntavalt vähendanud mitteresidentide äri osakaalu, elimineerides sellega olulisi riske ning suunates panku tõstma riskikontrolli standardeid. Hindame kõrgelt koostööd Rootsi ja teiste riikidega üles kerkinud juhtumiga tegelemisel.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles