Graafik: ajaloo parimat aktsia- ja kinnisvaratootlust on pakkunud Soome

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome läbi aegade parimaks investeeringuks oli üheksakümnendatel aastatel Nokia aktsia.
Soome läbi aegade parimaks investeeringuks oli üheksakümnendatel aastatel Nokia aktsia. Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP/Scanpix

Kui üldiselt peetakse maailma parimaks investeerimiskeskkonnaks Ameerika Ühendriike, siis Ajakirja Quarterly Journal of Economic värskes numbris avaldatud artikli andmetel on investorite jaoks pakkunud läbi aegade kõige paremat tootlust hoopis Soome aktsia- ja eluasemekinnisvaraturud.

Rahvusvaheline teadlaste grupp, kuhu kuulusid USA Föderaalreservi, Bonni Ülikooli ja California ülikooli teadlased uurisid 16 riigi aktsia-, eluaseme ja võlakirjaturgude ajaloolisi tootlusi alates 1870. kuni 2015. aastani, mille kohaselt on kogu eksisteerimise aja keskmine aktsiaturu aastane tootlus Soomes 10,03 protsenti ning elamuaseme investeeringute tootlus 9,58 protsenti aastas, olles sellega parimad kohad investeerimiseks.

Kuueteist riigi keskmine aktsiaturgude tootlus oli 6,67 ja elamuasemete tootlus 7,26 protsenti. Kui vaadata lühemaid perioode, siis investeeringute tootlused alates 1950. aastast olid samuti suurimad Soomel ning vaid alates 1980. aastast edestas olid eluasemeinvesteeringute tootlused suurimad Norras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles