Browderi teade läks sahtlisse: Rootsi ei alusta Swedbanki rahapesu kohta uurimist (7)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Swedbank on kaotanud viie nädalaga 38 protsenti oma väärtusest.
Swedbank on kaotanud viie nädalaga 38 protsenti oma väärtusest. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / Svenska Dagbladet

Rootsi majanduskuritegude amet teatas täna, et nad ei alusta Bill Browderi saadetud kuriteoteate alusel uurimist Swedbanki rahapesu kohta, sest kahtlased tehingud on ameti väitel aegunud. 

Investeerimisfondi Hermitage Capital juhtiv Bill Browder esitas 4. märtsil Rootsi prokuratuurile Swedbanki kohta kuriteoteate, mille kohaselt liikus Swedbanki kaudu 176 miljoni dollari väärtuses Sergei Magnitski afääriga seotud raha. 

Rootsi majanduskuritegude ameti prokurör vaatas kuriteoteate läbi ning jõudis järeldusele, et uurimist ei algatata. «Rootsi Swedbanki pangakontode ülekanded moodustavad väga väikse osa 176 miljonist dollarist. Teiseks jäävad Swedbanki Rootsi pangakontodega sooritatud tehingud ajavahemikku 2006–2012 ning neid peaks hindama toonase seadusandluse järgi, mitte alates 2014. aastast karmistunud reeglite järgi. See tähendab, et kõik tehingud Swedbanki Rootsi kontodega leidsid aset nii palju aega tagasi, et nad on praeguseks aegunud. Seetõttu oleme otsustanud mitte algatada uurimist,» edastas majanduskuritegude amet teates.

Uurimine siseteabe ebaseadusliku avaldamise ja pettuse osas juba käib

27. veebruaril teatas Rootsi majanduskuritegude uurimise ameti peaprokurör Thomas Langrot, et otsustas algatada Swedbanki kohta eeluurimise siseteabe loata avaldamise kahtluse kohta. 

Nüüd on eeluurimine laienenud nii vaadeldava ajaperioodi kui kahtlustuste osas. Nimelt kahtlustatakse Swedbanki ka suuremahulises pettuses. «Kogutud informatsioon näitab, et Swedbank andis eksitavat informatsiooni nii avalikkusele kui ka börsile selle kohta, mida pank teadis rahapesukahtlusest Swedbankist ja Balti riikides,» ütles Langrot.

Peale seda, kui majanduskuritegude amet otsis Swedbanki kontori läbi ning teatas eeluurimise laiendamisest, astus tagasi Swedbanki tegevjuht Birgitte Bonnesen. 

Rootsi ringhääling SVT on kirjutanud, et Swedbanki siseraporti kohaselt jättis pank Eesti harus täitmata rahapesuvastaseid kohustusi. SVT andmetel läbis kümne aasta jooksul Eesti haru ligi 135 miljardi dollari ulatuses mitteresidentide, eelkõige Vene klientide raha.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles