Graafik: presidenti, ministreid ja riigikogulasi ootab homsest korralik palgatõus (30)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Peaministrit ja presidenti ootab uue riigikogu koosseisu ametisse astumisel pea 500-eurone palgatõus.
Peaministrit ja presidenti ootab uue riigikogu koosseisu ametisse astumisel pea 500-eurone palgatõus. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Alates 1. aprillist tõusevad kõrgemate riigiteenistujate palgad keskeltläbi 8,4 protsenti, mis teeb näiteks presidendi ja peaministri uueks palgaks 6168 eurot kuus ja riigikogu lihtliikme palgaks 4009 eurot kuus. 

See tähendab, et kõrgemate riigiteenistujate palgatõus on kiirem kui Eesti inimestel keskmiselt. Statistikaameti andmetel suurenes mullu Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides keskmine palk aastaga 7,3 protsenti, ulatudes 1310 euroni kuus. 

Suurim palgatõus ootab president Kersti Kaljulaidi, peaminister Jüri Ratast, riigikohtu esimeest Villu Kõvet ja uut riigikogu esimeest (pole veel valitud-toim), kelle kuutasu kasvab pea 500 euro võrra ja ulatub esmakordselt üle 6000 euro. Ka riigikogu lihtliikme palk tõuseb esimest korda üle 4000 euro kuus. 

Kõrgemate riigiteenijate ametipalga arvutamiseks on loodud spetsiaalne valem, mille alusel korrigeeritakse poliitikute ja tippametnike kuutasud igal kevadel.

Indekseerimise valem koosneb kolmest komponendist. Esiteks riigiteenijate kõrgeim palgamäär, milleks rahandusministeerium on arvutanud alates 1. aprillist 5690,32 eurot. See summa korrutatakse läbi indeksiga, mille väärtus sõltub 20 protsenti tarbijahinnandeksi (inflatsioon) kasvust ja 80 protsenti sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise kasvust. Tänavu on indeks 1,084.

Saadud tulemus tuleb veel omakorda läbi korrutada konkreetse riigiteenistuja ametipalga koefitsiendiga (presidendil näiteks 1,0, riigikogu lihtliikmel 0,65 ja Eesti Panga nõukogu liikmel 0,25). Kolme näitaja omavaheline korrutis annab tulemuseks kuupalga. Samas ei pruugi ka see lõplik olla, kuna poliitikutele ja ametnikele võidakse maksta veel lisatasusid ja preemiaid.  

Rahandusministeerium on varem ERRile rõhutanud, et presidendi, riigikogu esimehe, aseesimehe, komisjoni ja fraktsiooni esimehe ja aseesimehe ning liikmete, peaministri ja ministritele kohaldub uus indeks alates riigikogu XIV alguspäevast.

Teiste kõrgemate riigiteenijate ametipalk hakkab kehtima alates 1. aprillist.

Samas tuleb märkida, et iga-aastane indekseerimine ei too alati palgatõusu. Näiteks aastatel 2014-2017 püsis kõigi kõrgemate riigiteenijate palk muutumatuna. 

Vaata kui palju poliitikud ja tippametnikud teenima hakkavad:

 
Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles