Kohus jättis Leedo hiigelnõude Tallinna Sadama vastu läbi vaatamata

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vjatšeslav Leedo.
Vjatšeslav Leedo. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Harju maakohus jättis Vjatšeslav Leedo firmade tsiviilhagid Tallinna Sadama tütarfirmade vastu läbi vaatamata, kuna Väinamere Liinid ja pankrotis Saaremaa Laevakompanii ei tasunud tähtajaks eeldatavate menetluskulude katteks kohtu poolt määratud tagatisi summas 14 000 eurot.

Määrus jõustus neljapäeval ja sellega loetakse kohtuvaidlus lõppenuks, teatas Tallinna Sadam börsile.

Kohus võttis 2017. aasta novembris menetlusse Saaremaa Laevakompanii ja Väinamere Liinide poolt esitatud hagi riigifirma tütarettevõtete TS Laevad ja TS Shipping vastu. Väidetavalt tekitas riigifirma Saare- ja Hiiumaa liinide riigihankel ärisaladuse kasutamisega Leedo firmadele kahju kokku 23,8 miljonit eurot, millest 15,8 miljoni suurune kahju olevat tekitatud Saaremaa Laevakompaniile ja 8 miljonit eurot Väinamere Liinidele.

Tallinna Sadama juhatus koos antud kohtuasja õigusnõustajaga on vaidlust hinnanud perspektiivituks ning kontsern ei ole võimaliku nõude katteks reservi moodustanud. Seetõttu ei oma hagi läbi vaatamata jätmine ja kohtuasja lõppemine mõju kontserni finantsnäitajatele.

Tallinna Sadamale kuulub üks Läänemere suurimaid kauba- ja reisisadamate komplekse, mida läbis 2018. aastal 10,6 miljonit reisijat ja 20,6 miljonit tonni kaupa.

Lisaks reisijate ja kaubavedude teenindamisele tegutseb ettevõte laevanduse ärivaldkonnas läbi oma tütarettevõtete – OÜ TS Laevad korraldab parvlaevaühendust Eesti mandri ja suursaarte vahel ning OÜ TS Shipping osutab multifunktsionaalse jäämurdjaga Botnica jäämurde ja konstruktsioonilaeva teenust Eestis ja offshore projektides.

Kontserni möödunud aasta auditeerimata müügitulu oli 130,6 miljonit eurot, korrigeeritud EBITDA 74,4 miljonit eurot ning puhaskasum 24,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles