NATO küberkaitsekeskus: Huawei on risk tagauste puudumisele vaatamata (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Huawei logo ostukeskuses Shanghais.
Huawei logo ostukeskuses Shanghais. Foto: ALY SONG / REUTERS

Tallinnas baseeruv NATO küberkaitsekoostöö keskus (CCDCOE) on avaldanud värske analüüsi, milles tõdeb, et Hiina suurtootja Huawei tehnoloogias pole siiani vähemalt avalikult tõendatud olulisi haavatavusi, kuid palju suurem risk võib olla tehnoloogiline sõltuvusse sattumine mittedemokraatlikust riigist.

Keskus märgib oma analüüsis, et konkreetse müüja tehnoloogia hankimine tekitab teatava sõltuvuse: digitaalse tehnoloogia hankimine ei tähenda üksnes objekti hankimist, vaid hõlmab pikaajalist kohustust suhelda tarnijaga.

«Arvestades neid eeldusi, on Huawei dilemma tuum pigem selle kindlaksmääramine, millist tarnijat võib usaldada ja millised mehhanismid sellisele usaldusele tuginevad: kas see on partneri usaldusväärsus, kontrollitavus ja vastutus või midagi muud,» seisab analüüsis.

Hiina ettevõtete usaldamisel tekitab keskuse hinnangul aga muret selle riigi õiguslik ja poliitiline keskkond ning riigi ja ettevõtluse koostöötava küberspionaaži valdkonnas. Analüüsis tuuakse välja mitmeid näiteid, kuidas Hiina riim on kasutanud erasektorit majandusliku spionaaži eesmärgil – näiteks 2003. aasta Cisco juhtum, 2014. aasta  T-Mobile juhtum ja möödunud aastal ilmsiks tulnud turvasüüdistus Austraalias.

«Küsimus on keerulisem kui Huawei tehnoloogia praegune olukord. On otstarbekas ja vastutustundlik kaaluda võimalusi võimaliku tulevase ärakasutamise takistamiseks ja nähtavate riskide leevendamiseks,» märgib analüüs.

CCDCOE analüüsi autorid leiavad, et 5G kasutuselevõttu tuleb pidada pigem strateegiliseks kui lihtsalt tehnoloogiliseks valikuks – Huawei või teiste Hiina pakkujate tervitamist või keeldumist ei saa lahendada ainult tehnokraatide abil, vaja on kaaluda ka poliitilisi, majanduslikke ja turvaaspekte.

Analüüs annab vastuse ka küsimusele, miks NATO üldse 5G ja Hiina ettevõtete vastu huvi tunneb.

«NATO sõltub riiklikest esmatähtsatest infrastruktuuridest riiklike operatsioonide ja missioonide täitmiseks. Infrastruktuuri turvalisuse küsimused võivad mõjutada NATO võrgustikke või kasutatavaid võrgustikke, näiteks föderaalse missiooni võrgustikku. Sellised võrgud võivad samuti olla ohustatud, sest nende laiendamine võib kasutada vastuvõtva riigi tsiviilinfrastruktuuri,» seisab analüüsis.

Tänaseks on Huawei 5G-tehnoloogia kasutamise ära keelanud USA, Austraalia, Uus-Meremaa, Jaapan ja Tšehhi. Eesti ametivõimud on teatanud, et ei kasuta Huawei tehnikat riiklikes andmesidevõrkudes.

5G-tehnoloogia vähendab tuumik- ja väikevõrkude eraldatust, mis tähendab, et potentsiaalne oht mis iganes võrgu osas ohustab kogu võrku.

Eestis kasutab oma mobiilivõrkudes Huawei tehnoloogiat Elisa ning püsiinternetivõrgus ka Telia.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles