Kinnisvaraarendaja: kerkinud laenuintress tõmbab uusarendustele pidurit

Ain Kivisaar
, Metro Capitali tegevjuht
Copy
Ain Kivisaar, Metro Capitali tegevjuht
Ain Kivisaar, Metro Capitali tegevjuht Foto: Erakogu

Ettevõtetele pakutavad laenuintressid rühivad ülesmäkke. Kui veel praegu olukord turu tervikpilti suurelt ei kõiguta, siis juba lähima aasta jooksul võib see hakata kinnisvarahindadele mõju avaldama, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.

Võrreldes poole aasta taguse ajaga on ettevõtetele pakutavad intressimäärad teinud märgatavalt suure tõusu. Eesti panga statistika järgi lausa viimase viie aasta kõrgeimale tasemele jõudnud. Suurenenud intressikuluga ei seisa silmitsi ainult alustavad ja seega riskantsema profiiliga ettevõtted, vaid ka stabiilse ja tugeva finantsseisuga kogenud laenukliendid. Ehk muutunud intressikeskkond avaldab mõju kogu kinnisvarasektorile. Peale intressi mõjutavad pangad jõuliselt kogu sektorit ka muude laenutingimustega, mistõttu vähemkogenud turuosalised laenu ei saa ning tugevamad seda pakutavatel tingimustel ei soovi.

Vaadates kinnisvaraturu üldist seisu, siis peale raha hinna on arendajatele oluliselt kallimaks muutunud ka ehitamine. Peagi rakenduvad uued energiatõhususe nõuded kergitavad ehituskulu veelgi. Samal ajal aga on uute korterite lõpphind püsinud juba paar aastat samal tasemel. Kuna konkurents turul on tihe ja hinnalagi juba märkimisväärselt lähedal, viib see paratamatult pakkumise vähenemiseni. Olemasolevatel tingimustel pole arendamine enam lihtsalt kasumlik. Tekib olukord, kus suur hulk projekte jääb ootama paremaid aegu ning uute korterite valik kuivab kokku. Selles võidujooksus suudavad püsida vaid tugeva finantsilise seljatagusega turuosalised, keda ei hirmuta pikenevad müügiperioodid ning nullilähedased marginaalid, kuid pikas plaanis mõjutab olukord tugevalt ka nende otsuseid.

Seega olen kindel, et tuleviku perspektiivis ei võida praegusest seisust tegelikult keegi – ei pangad, kinnisvaraarendajad ega ka koduostjad. Statistika näitab, et inimeste sissetulekud kasvavad jõudsalt ning kodulaenude väljastamisest on pangad jätkuvalt huvitatud. Samuti soovib suur hulk ostjaid teha oma elukvaliteedis arenguhüppe ning on huvitatud pigem uutest kui vanematest eluasemetest. Samal ajal aga on arendajad sunnitud oma tegevusele pidurit tõmbama. Seega nihkub turu tasakaal nõudluse suurenemise poole kaldu, mis omakorda peaks mõju avaldama pealinna uusarenduste hindade tõusule lähima 12 kuu perspektiivis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles