Warren Buffett: rikkad riigid peavad vältima majanduses «liiklussurmasid»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investeerimisfirma Berkshire Hathaway juht Warren Buffet mängis ettevõtte aktsionäride üldkoosolekul bridži.
Investeerimisfirma Berkshire Hathaway juht Warren Buffet mängis ettevõtte aktsionäride üldkoosolekul bridži. Foto: RICK WILKING / REUTERS

Miljardärist investori Warren Buffetti sõnul lasub rikastel riikidel kohustus hoolitseda kiiresti liikuva maailmamajanduse ohvrite eest, keda ähvardab «liiklussurm».

Muutuvas kapitalistlikus majanduses muutuvad mõned firmad ja töölised paratamatult aegunuks ja töökohad liiguvad teistesse tööstusharudesse, tuues ajapikku kaasa elukvaliteedi paranemise, ütles Buffett USA-s Texase osariigis heategevusüritusel.

«Te tõepoolest hoolitsete inimeste eest ühel või teisel põhjusel, millest üks võib olla - see on kohutav väljend, aga tõsi - liiklussurm majanduses,» lausus ärikonglomeraadi Berkshire Hathaway juht.

Vastates küsimusele USA autofirma General Motorsi plaani kohta sulgeda mõned tehased, ütles Buffett, et mõned inimesed muutuvad «maailmamajanduses alati ebamajanduslikuks».

Ta märkis, et Berkshire Hathaway alustas Ühendriikide kirdeosas New Englandis kunagi 2000 töölisega, kellest pooled rääkisid vaid portugali keelt, kuid tänaseks päevaks on kõik selle tehased suletud.

«Rikas riik suudab hoolitseda nende üsna väheste eest, kes on tööta jäänud ning ma pean seda rikka riigi kohustuseks,» ütles miljardär.

Buffetti sõnul toetab ta «100 protsenti vabakaubandust», kuid sellest saadav tohutu kasu võib rikkuda ära vanemate tööliste elud, kes ei suuda ümber õppida või elukohta vahetada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles