Huawei kasum suureneb hoolimata USA survest

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina telekomifirma Huawei juhatuse roteeruv esimees Guo Ping reedel Shenzhenis firma aastaaruannet esitledes.
Hiina telekomifirma Huawei juhatuse roteeruv esimees Guo Ping reedel Shenzhenis firma aastaaruannet esitledes. Foto: AP/Scanpix

Hiina telekomihiid Huawei teatas reedel, et selle puhaskasum suurenes eelmisel aastal 25 protsenti USA vastukampaaniast hoolimata, kuid kampaania negatiivsele mõjule viitab Huawei telekomitaristu äri 1,3-protsendine kahanemine.

Huawei teatel tõusis puhaskasum 2017. aastaga võrreldes 59,3 miljardi jüaanini (8,8 miljardit USA dollarini) ning käive kasvas 19,5 protsenti 721,2 miljardi jüaanini (105,2 miljardi dollarini).

Selle ajamiks oli kahekohalise protsendi suurune kasv firma ettevõtete ja tarbijaüksustes, samas kui võrguseadmete müük telefoni- ja veebipakkujatele püsis muutumatuna 294 miljardil jüaanil (62,3 miljardil dollaril).

Samas aga näitasid arvud, et harukordselt kahanes Huawei selle haru äri, mis vastutab telekomitaristute varustamise eest. Telekomitaristu äri kasvas 2017. aastal 2,5 protsenti ning varasematel aastatel esines ka üle 20 protsendi suurust kasvu, kuid 2018. aastal kahanes see aasta varasemaga võrreldes 1,3 protsenti.

USA näeb Huaweid julgeolekuohuna. Washington süüdistab firmat Hiina kasuks luuramises ning ärgitab liitlasi hoiduma Huawei kaasamisest 5G võrkude rajamisse oma riikides.

Huawei on järgmise põlvkonna ehk 5G võrgu seadmete juhtivtootja. Mõned lääneriigid suhtuvad firmasse tõrksalt, sest nad pelgavad, et kui nad lubavad Huaweil rajada nende 5G taristu, siis võib Peking pääseda ligi nende kriitilise tähtsusega taristule.

«Julgeolekumured on Huaweid mõjutanud, sest aina enam riike panevad firma võrguseadmetele piiranguid,» ütles ettevõtte Kaiyuan Capital juht Brock Silvers.

«Lisaks USA juhitud üleilmne liikumine alles algas ning tõenäoliselt see kiiresti ei taandu isegi juhul, kui (USA-Hiina) kaubandussõjas jõutakse leppeni.»

Huawei iga-aastases raportis ei täpsustatud, miks telekomitaristu haru äri kahanes. Lisaks ei mainitud otsesõnu ka firmale maailmas osaks saanud survet.

Siiski lubas firma edasi rühkida.

«Liikudes edasi, teeme kõik endast oleneva väliste takistuste maharaputamiseks, juhtimise parendamiseks ja edasiminekuks strateegiliste eesmärkide suunas,» lausus Huawei juhatuse roteeruv esimees Guo Ping.

«Me oleme kindlad, et Huaweiga koostööd teha otsustavatest firmadest saavad 5G ajastul kõige edukamad ettevõtted,» sõnas ta.

Guo sõnul saavad riigid, kes otsustavad Huaweiga koostööd teha, digitaalmajanduse järgmises kasvulaines eelise.

Ta lisas, et Huawei sõlmis 2018. aastal 5G vallas üle 30 lepingu ning tarnis maailmaturule rohkem kui 40 000 5G baasjaama.

Samas tunnistas Guo võrguseadmete müügi kehvust, kuid rõhutas, et selle põhjustas paus telefonifirmade investeeringutes. Ta on enda sõnul kindel, et 5G tehnoloogia müük tõuseb sel aastal hüppeliselt.

Huawei on valmis töötama koos välisriikide reegliteseadjatega julgeoleku parandamise nimel, lausus Guo. Ta tõi esile, et firma lubas investeerida oma tarkvara parandamiseks viie aasta jooksul üle 2 miljardi dollari.

«Peame küberjulgeolekut ja privaatsuse kaitset tähtsamaks isegi oma kaubanduslikest sihtidest,» ütles Guo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles