Ränkade kahtlustuste alla jäänud perefirma: meil on tõendid, et see oli Taani süü

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
M.V. Wooli omanik Mati Vetevool hoiab ränkade süüdistuste kiuste pea püsti ja loodab, et aeg parandab kõik haavad.
M.V. Wooli omanik Mati Vetevool hoiab ränkade süüdistuste kiuste pea püsti ja loodab, et aeg parandab kõik haavad. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti kalatootjat M.V. Wool ASi tabas hiljuti šokk, kui neid seostati Taanis listerioosipuhanguga, mis lõppes kahe inimese surma ja viie inimese hospitaliseerimisega. Tänaseks on ettevõtte pikaajalisel juhil Mati Vetevoolul kindel teadmine, et süü oli Taani poolel.

Taani veterinaaramet andis läinud nädalal teada, et nad avastasid M.V. Wooli eksporditud külmsuitsukalast listeeriabakteri. «Me teame, et tegemist on Eesti tootjaga, seega seda kala ei toodeta ega valmistata Taanis, vaid tuuakse Taani tarbijale väljastpoolt,» ütles Taani meditsiinilabori Statens Serum Institute esindaja Luise Müller nädalapäevad tagasi. «Me ei saa välistada, et antud toode ei ole rohkem inimesi haiglavoodisse viinud.»

Samas lisas Müller kohe juurde, et kuna hukkunud olid kõik olid nõrgenenud immuunsusega või kannatasid samal ajal mõne teise haiguse käes, siis pole täpselt teada, kas nad surid ikka listerioosi tõttu.  

Kelle karvane käsi on mängus?

Nädal aega hiljem on selgunud, et Taani pool, eelkõige M.V. Wooli sealne edasimüüja Food For You, eksis. Vähemalt nii väidab kalatööstuse pikaaegne juht ja omanik Mati Vetevool. Ta rääkis Kuku raadio saates «Majandusruum» (mida veavad Postimehe ajakirjanikud Lennart Ruuda ja Harry Tuul-toim), et tema käes on dokumendid, kust selgub, et edasimüüja hoidis külmsuitsukala 5 kraadi juures ja ka laboriproovid võeti samal temperatuuril.

«Kuna meie poolt oli ette kirjutatud, et kala peab olema temperatuuri juures 0 kuni 4, tähendab see seda, et nemad rikkusid külmaahelat ja hoiurežiimi, mistõttu võis ka bakter hakata kasvama,» rääkis Vetevool, kelle sõnul on listeeria bakter, mis alustab just viie kraadi juures jõudsalt paljunemist.

«Seepärast tulidki halvad näitajad, ja selles süüdistati meid. Kuid samas jäi neil endale märkamata, et nad olid külmaahelat rikkunud,» lisas pikaaegne kalaettevõtja. «Meil on selle kohta nüüd ümbelükkamatud tõendid,» tõstis Vetevool laualt paksu paberipaki. Ta rõhutas, et nende kala on Eestis kümneid ja kümneid korda testitud ja kõik proovid on vastanud täielikult kehtivatele piirmääradele.  

Vetevool viitas ka ühele Taani nakkushaiguste professorile, kelle sõnul pole isegi Taanis päris täpselt välja selgitatud, millesse inimesed täpsemalt surid. «Aga nemad (Taani veterinaaramet-toim) on hakanud kohe meid süüdistama. Ma ei tea, millest see tuleb. See jääb mulle arusaamatuks. Kas siin on kellegi karvane käsi mängus või mitte,» arutles ettevõtja.  

«Me pole kaamelid, isegi mitte ühe küüruga»

Kuidas nii ränk süüdistus inimlikult mõjub? Mis saab ettevõtte mainest? Vetevool ütles, et ta ise eriti verest välja ei löönudki. «Vastasel juhul oleksin ilmselt infarkti saanud,» tunnistas ta. «Aga kuna ma teadsin, et meil on kõik korras, siis hakkasin koguma tõendeid ja tundub, et see on ka vilja kandnud.»

Mainekahjut hindab Vetevool pigem suureks. Eestis on üks tellija juba ühe soodusmüügi ära öelnud. «Enamus on siiski meile helistanud ja öelnud, et nad meid toetavad. Nad ütlevad, et see on meile kaela määritud. Et 20 aastat pole ühtegi probleeme kalaga olnud ja nüüd siis korraga äkki,» rääkis ta.

Tuleviku osas oli Vetevool optimistlik. «Eks ma püüan selgitada, et me pole kaamelid, isegi mitte ühe küüruga. Koerakari haugub, aga karavan läheb edasi,» kirjeldas ta. Oma torke sai ka ajakirjandus, kes olevat skandaali lahvatades liiga ennatlikult asunud ettevõtet risti lööma. «Eks meediahiiud on kõikvõimsad ja võivad kirjutada, mida tahavad, sest paber kannatab kõike,» ütles ta.

Kahtlustus on tekitanud M.V. Woolile arusaadavalt täiendavaid tõendamiskohustusi. «Eesti veterinaaramet määras meile majanduslikult tapva, või ütleme pigem väga raske programmi, kus me peame kõikidest oma toodetest tegema uued analüüsid ja proovid ning need hiljem neile esitama,» rääkis Vetevool, lisades, et see on neile maksma läinud juba üle mitme tuhande euro.

Kuigi Eesti üht edukaim kalatootja jäi Taanis halba valgusse, loodab omanik, et nad saavad ikkagi kohalikul turul edasi müüa.

E-maitseline kala ja kalamaitseline kala

Rääkides laiemalt Eesti kalaturust, tunnistas Vetevool, et ettevõtetel just liiga hästi ei lähe. Samas ei osanud ta täpselt öelda, kus partneritel ja konkurentidel king kõige rohkem pigistab. «Mina elan põhimõtte järgi, et enda tööd tuleb hästi teha, mitte teisi kiruda ja tõrvata.»

Eesti Kalaliidu juht Valdur Noormägi on öelnud, et kalatootjad seisavad arengus paigal ja et kilu ega räimega, mis on sektoris põhilisemad ekspordiartiklid, maailma ei valluta. Vetevool aga arvas, et ka kilu ja räimega saab väga head äri teha, oleneb, kuidas seda töödelda ja mis lõpptooteid valmistada.

M.V. Wooli tugevuseks peab ta eelkõige seda, et nad pakuvad väga lihtsaid, aga naturaalseid tooteid. «Meie kalas on ainult kala ja sool. Kõik, mis meie tootest tuleb, on kalamaitseline kala. Seevastu on turul palju säilitusainete ja e-ainetega tooteid. Neid võiks nimetada e-maitseliseks kalaks,» naljatles Vetevool.

Ta selgitas, et nende jaoks ärilises mõttes väga oluline omada laiahaardelist turgu ehk müüa geograafliliselt väga erinevatesse riikidesse. «Kui munad on ühes korvis ja see maha kukub, on kõik katki,» selgitas ta. «Kui munad on viies korvis ja üks maha kukub, on 80 protsenti mune ikkagi alles. Seetõttu on kirju eksporditurg vajalik.»

M.V. Wool on juba 1988. aastast tegutsev perefirma. Kuigi 73-aastane Mati Vetevool on märgitud ettevõtte juhiks, on tema roll olla firmas pigem seal, kus on kõige suurem probleem. «Kui on listeeria, siis on Mati see, kes raadiosse tuleb. Kui hakkame investeerima, siis on Mati see, kes ütleb, kas kannatame seda teha või tekivad raskused. Kõik ülejäänu teevad teised, peamiselt pereliikmed,» kirjeldas ettevõtja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles