Teenusmajandajad: suurem ettevõtjakvootide osakaal tooks lisaraha

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Teenusmajanduse Koja tegevjuht Herdis Ojasu selgitas Postimehele, et ettevõtjatele mõeldud elamislubade kvootide suurendamisega kehtestatud piirmäära raames sooviti Eestisse tuua lisaraha.

«Meie meelest on äärmiselt mõistlik, et välismaalaste seadust üle vaadatakse. Meie poolt esitatud ettepanekus on kirjas, et iga-aastasest piirarvust 1/3 võrra vaadataks piirmäärad üle elamislubade jaotuse osas,» rääkis Ojasu.

«Samas me soovime, et ettevõtjad, kes siia tuleksid, investeeriksid reaalselt Eestisse raha ja et nende tausta kontrollitaks märksa efektiivsemalt kui täna. Tahame, et Eestisse tuleksid tõelise huviga investorid, kes maksaksid ka juhtorgani liikmetele tasuna reaalset, vähemalt kahekordset Eesti keskmist brutopalka, et ei tekiks fiktiivset äri,» rõhutas Ojasu. Samuti tegi koda ettepaneku tõsta hetkel kehtiv minimaalse investeeringu nõue 63 900 eurolt 100 000 euroni.

«Meie ettepanekute pakett karmistab kõiki ettevõtjatele elamisloa saamise tingimisi ja sisaldab kvootide ümbervaatamise ettepanekut, et suurendada ettevõtjatele väljastatavaid elamislubasid. See on ettepanek ja see on tõsi, kuid eeldame samas, et meie esitatud karmistunud nõuded oleksid seaduses rakendatud.,» ütles Ojasu.

«Me ei ole palunud kvoote suurendada, et rohkem inimesi siia juurde tuua, vaid riigi poolt kinnitatud kvootide ümbervaatamist aasta piirmäära sees,» sõnas Ojasu ning lisas, et piirmäär iseenesest ei suurene.

Ojasu selgitas, et on kahte tüüpi elamisload, ühed lihttöölistele ning teised ettevõtlusele ning teenusmajanduse koda soovib, et ettevõtjate ja investeerijate osakaal oleks täna suurem.

Kolmapäevane «Pealtnägija» paljastas, et IRLiga seotud ärimehed-poliitikud Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach aitavad Vene miljonäridel saada siin ettevõtluse ajamise sildi all elamislubasid, mis võimaldavad neil vabalt Euroopa Liidus ringi reisida.

Täna meediale edastatud õiendis täpsustas majandusministeerium, et ettevõtjate osakaalu tõstmist kogukvoodis ei taodelnud juhtivad ja pikka aega tegutsenud ettevõtjate esindusorganisatsioonid, nagu ülal mainitud, vaid teenusmajanduskoda ja MTÜ Finance Estonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles