Ekspert: pool pensionisambast süüakse ära ja teine pool lööb kinnisvarahinnad lakke (12)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui teine pensionisammas vabaks anda, kulutatakse ilmselt suur osa sellest Martin Vahteri hinnangul tühja-tähja peale ära.
Kui teine pensionisammas vabaks anda, kulutatakse ilmselt suur osa sellest Martin Vahteri hinnangul tühja-tähja peale ära. Foto: Shutterstock

Kui Isamaa plaan saab teoks ja inimestele kantaks teise pensionisambasse kogutud raha tagasi, siis 1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri hinnangul kulutaksid inimesed sellest enamuse kiirelt ära, kuid osa jõuaks ka kinnisvaraturule ja tõstaks seeläbi oluliselt hindasid.

Martin Vahteri sõnul saaksid parima stsenaariumi kohaselt paljud inimesed teisest sambast vabaneva rahaga tasuda korteri sissemaksu, mille taha jääb praegu paljudel oma kodu ostmine.

«Kui teine pensionisammas vabaks anda, siis reaalselt enamus sellest lihtsalt kulutatakse tühja-tähja peale ära – ostetakse reise ja tehnikat ning osa rahast jõuab parimal juhul ka reaalaktivatesse, näiteks kinnisvarasse,» rääkis Vahter.

Teises pensionisambas on praegu üle nelja miljardi euro, kogu Eesti aastane kinnisvaratehingute maht oli mullu seevastu 3,5 miljardit. Kui ka vaid osa pensionifondide rahast jõuaks kinnisvaraturule, siis annab see Vahteri meelest lühiajalise tõuke, millest omakorda tekib suure tõenäosusega mullistumine ja hinnatõus.

«Praegu jääb konservatiivsete pensionifondide tootlus inflatsioonile alla. Ratsionaalselt saaks inimene seda raha ise paremini investeerida, näiteks üürikorteri tootlus on neli-viis protsenti. Inimesed oma loomult aga pigem ei investeeri ega säästa – seda näitab ka kui raske on reaalsuses kodu sissemaksuks vajaminevat 10-20 protsenti kogusummast kokku saada. Seega peaks kogumine jääma automaatseks,» seletas Vahter.

Tema arvates võiks riik muuta pensionifondide praeguseid investeerimise piiranguid, et raha kasvaks, mitte ei kahaneks. Korraga inimestele pensionifondi pihku jagamine tekitaks tema meelest lähitulevikus kinnisvaraturu ohtliku ülekuumenemise.

«Pikas plaanis võivad aga paljud ühel päeval pensioniikka jõudvad ja raha ammu ära kulutanud inimesed end hoopis tänavalt leida,» hoiatas Vahter.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles