SVT: Swedbanki Eesti harust voolas läbi 135 miljardit eurot riskantset mitte-residentide raha (3)

Copy
Swedbanki logo pangakontoril.
Swedbanki logo pangakontoril. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

SVT teatel on Swedbanki siseraport jõudnud järeldusele, et pank on Eesti harus jätnud täitmata rahapesuvastaseid kohustusi. SVT andmetel läbis kümne aasta jooksul Eesti haru ligi 135 miljardi dollari ulatuses mitte-residentide, eelkõige Vene klientide raha, vahendab Financial Times.

Norra prokuratuuri poolt koostatud raport näitab, et kahtlase raha hulk oli Rootsi pangas oluliselt suurem, kui algselt arvati. Raportis kirjeldatakse kui palju kõrge riskiga mitte-residentide raha läbis Eestit aastatel 2008-2018. Samuti rõhutatakse raportis, et Eesti harus olid tõsised puudused rahapesu tõkestamises.

Swedbank kommenteeris, et raporti mustand, millele Rootsi ringhääling SVT viitab, on lisatud laiemasse asutusevälisesse uurimisse ning materjal on edastatud ka Rootsi võimudele, vahendab Reuters.

Pärast Danske rahapesuskandaali lahvatamist kontrollis Swedbank oma Eesti haru ja selle tulemusel selgus, et aastatel 2007-2015 liikus panga kaudu 135 miljardit kahtlase päritoluga raha.

«On tuvastatud ulatuslikke rikkumisi rahapesuvastaste kohustuste täitmisel Eesti Swedbankis,» tsiteeris SVT Norra advokaati.

Väljaanne lisas, et Swedbank aktsepteeris kõrge rahapesuriskiga kliente ning ei raporteerinud kahtlastest ülekannetest ja tegevustest.

Swedbank ütles, et jätkab informatsiooni põhjalikumat analüüsi ja teeb koostööd nii välispartnerite kui ka võimudega, kes rahapesukahtlust uurivad.

Swedbank plaanib rahapesukahtluse valguses tugevdada oma nõukogu ning ettevõtte nimetamiskomitee tegi ettepaneku laiendada nõukogu koosseis seniselt üheksalt kümne liikmeni. Nimetamiskomitee esitas nõukogu liikmeks endise Rootsi väärtpaberivahendajate ühenduse tegevjuhi Kerstin Hermanssoni.

Praegu kuuluvad nõukogusse Lars Idermark, Ulrika Francke, Siv Svensson, Bodil Eriksson, Peter Norman, Mats Granryd, Bo Johansson, Magnus Uggla ja Anna Mossberg.

Swedbanki üldkoosolek toimub 28. märtsil.

Swedbanki tegevjuht Birgitte Bonnesen teatas möödunud nädalal, et on otsustanud pangas luua ka spetsiaalse rahapesu uurimise üksuse.

Rootsi ringhäälingu SVT andmeil kahtlustatakse Swedbanki ulatuslikus ja süstemaatilises rahapesus, mis kestis pea aastakümne ning oli seotud Danske Banki Balti üksustega. Eesti finantsinspektsioon (FI) ja Rootsi Finantsinspektionen on kokku leppinud ühisuurimise alustamises, kontrollimaks meedias avaldatud informatsiooni.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles