Hiina president ostab Euroopat kokku (31)

Rait Piir
, reporter
Copy
Kui Hiina president Xi Jinping (paremal) Prantsusmaale jõudis, oli tal 20 miljardi euro eest tehinguid Itaalias juba tehtud. Prantsusmaal leppis ta kokku 300 lennuki tellimises.
Kui Hiina president Xi Jinping (paremal) Prantsusmaale jõudis, oli tal 20 miljardi euro eest tehinguid Itaalias juba tehtud. Prantsusmaal leppis ta kokku 300 lennuki tellimises. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Pekingil näivad olevat põhjatud taskud, sest Hiina president Xi Jinping on jõudnud oma Euroopa ringreisi jooksul vaid kahte riiki ning mõlemas allkirjastanud juba kümnetesse miljarditesse eurodesse ulatuvad tehingud.

Euroopa Liit ja USA kardavad aga Hiina kasvavat mõjuvõimu Euroopas.

Xi Jinpingi Euroopa turnee on alanud justkui suure ostlemisretkena, mille käigus on lühikese ajaga kirjutatud välja kümnete miljardite eurode jagu investeeringuid. Pekingi taskud on sügavad, sest Xi taga seisab suuruselt maailma teine majandus ning selle ressursside kasutamise üle otsustab paljuski vaid tema ise ja talle lojaalne kompartei ladvik.

​Kõigi investeeringute taga on samas hoolikalt kalkuleeritud geopoliitiline strateegia, mis ei vaata ajas ette mitte kümme või kakskümmend, vaid pigem sada aastat. Hiina siht on ühene: saada maailmas majanduslikult ja sõjaliselt domineerivaks superjõuks. Siiani on see tiitel kuulunud USA-le.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles