Eestlased jõukaks: rahahulk kasvab kiiremini kui laenumaht (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlastel jään aina enam raha kätte
Eestlastel jään aina enam raha kätte Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui eluasemelaenu portfell kasvas veebruaris 7 protsenti, siis eraisikute hoiuste maht koguni 9 protsenti, teatas Eesti Pank.

Eluasemelaenude kasv jätkus veebruaris endises tempos, kuid tarbimislaenude ja autoliisingute võtmine on veidi vähenenud.

Hoiuste kasv on endiselt kiire, kuid ettevõtted on viimastel kuudel võtnud laenu varasemast vähem, märkis Eesti Panga ökonomist Jana Kask keskpanga kommentaaris.

«2018. aasta veebruariga võrreldes oli majapidamiste laenuaktiivsus veebruaris veidi väiksem. Uusi tarbimislaene ja autoliisingut võeti mullusest vähem ja seetõttu aeglustus ka laenujäägi kasv. Kuna jaanuariga võrreldes võtsid majapidamised veidi rohkem eluasemelaene, püsis eluasemelaenuportfelli aastakasv 7 protsendi juures,» rääkis Kask.

Tõenäoliselt hoiavad tugev tööturg, kiire palgakasv ja madalad intressimäärad majapidamiste laenunõudlust tema hinnangul üleval ka edaspidi.

Ettevõtted laenasid ka veebruaris üsna tagasihoidlikult. Laenuportfelli 5,2-protsendilise aastakasvu taga olid energeetikasektori viimastel kuudel sõlmitud suuremahulised tehingud. Ilma selle sektori panuseta langenuks ettevõtete laenuportfelli aastakasv veebruaris alla 2 protsendi.

Enamiku muude majandussektorite laenumaht on jäänud samaks või veidi vähenenud, üksnes kinnisvarasektori ettevõtted on laenamist suurendanud, sedagi mõõdukas tempos.

Eluasemelaenude keskmine intressimäär veebruaris ei muutunud ja jäi 2,5 protsendi tasemele. Pikaajaliste ettevõttelaenude keskmine intressimäär tõusis 3,4 protsendini. Ettevõttelaenude keskmine intressimäär ongi ökonomisti sõnul kuude lõikes üsna heitlik ja sõltub sellest, mis projekte ja mis mahus sellel kuul rahastati. Siiski on alates eelmise aasta keskpaigast intressimarginaalid ka üldiselt pisut suurenenud.

Hoiuste kasv on endiselt kiire. Nii Eesti ettevõtete kui ka majapidamiste hoiused suurenesid veebruaris aastatagusega võrreldes 9 protsenti. Mitteresidentide hoiuste osakaal reaalsektori hoiustes on aastail 2015–2018 märkimisväärselt vähenenud, tänavu veebruaris jäi see alla 7 protsendi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles